Șapte școli de teatru europene se interconectează, la jumătatea lunii noiembrie, la Timișoara. Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara are loc în perioada 10 – 16 noiembrie 2023. Va reuni prezentări de spectacole, dezbateri, ateliere, spectacole-lectură în licee din Timișoara, conferințe și un performance comun.
Obiectivul central este crearea unui dialog cultural autentic între comunitățile școlilor de teatru europene. Evenimentul oferă un spațiu de întâlnire pentru studenți, profesori de teatru, specialiști, critici, directori de teatru, actori consacrați și regizori și invită totodată publicul din Timișoara la spectacol.
Studenți și profesori din școli europene de teatru vor avea șansa de a se întâlni unii cu alții, pe de-o parte, într-un teritoriu al dialogului performativ, conturat de componentele evenimentului, pe de altă parte, acest spațiu a fost imaginat și clădit pentru a provoca o altă întâlnire esențială prin programul de spectacole propus: fiecare școală va exersa puterea ei de seducție în fața spectatorilor de pretutindeni, dar și din Timișoara și împrejurimile ei.
Este vorba de facultăți și academii de teatru și artele spectacolului cu discursuri artistice puternice și metode de lucru diferite, care vor prezenta în Timișoara spectacolele alese în urma unei selecții efectuate de echipa curatorială a evenimentului – Alina Mazilu și Florin Vidamski. La spectacolele invitate se adaugă producția realizată, într-un spațiu neconvențional, de Specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană a Facultății de Muzică și Teatru (UVT), pornind de la textul lui Peter Handke Ora la care nu știam unii de alții, în regia lui Florin Vidamski.
Totodată, pe parcursul întâlnirii de la Timișoara, studenții participanți sunt invitați să fie parte dintr-un proiect de co-creație. Este vorba de o instalație umană, un performance care va fi prezentat în ultima zi a întâlnirii teatrale, în Sala Archa din campusul Universității Politehnica Timișoara (UPT). Conceptul acestui eveniment inedit de artă performativă este semnat de Diana Katharina și Kinga Ötvös.
Pentru deschiderea Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara, invitatul special al acestui an este Yves Marc – autor, actor, regizor, pedagog, recunoscut la nivel european. El propune publicului un spectacolul-conferință ”PUBLIC: MODE D’EMPLOI?”, creat în iunie 2023 de Compagnie Yves MARC – Théâtre du Mouvement în colaborare cu Théâtre Victor Hugo de Bagneux, Association Ouest Rox Mirande, Pôle culturel Eauze pentru Festivalul de Mirande (Gers, Franța), cu care va participa în 2024 la Festival d’Avignon.
În cadrul secțiunii Network & Growth sunt invitate trei personalități artistice, care vor susține conferințe pe teme transdisciplinare:
„Căutări estetice în școlile de teatru pe ruta Europa de Est – Europa de Vest”/ „Facultățile de teatru, încotro?” / „Teatrul de stat vs. teatrul independent” – sunt temele celor 3 dezbateri care vor fi moderate de criticul de teatru Daniela Șilindean.
Atelierele sunt susținute de:
De asemenea, vor fi realizate șase spectacole-lectură bazate pe texte contemporane, selecționate de reputatul teatrolog Réka Dunkler, din dramaturgia țărilor de proveniență a școlilor de teatru invitate.
Network – Întâlnirea Școlilor de Teatru din Europa la Timișoara este parte din proiectul Sunlight Theatre. Performative Dialogues. Organizatorii evenimentului sunt Fundația Culturală Artmedia și Facultatea de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara prin specializarea Artele Spectacolului – Actorie în limba germană.
Parteneri sunt Teatrul German de Stat Timișoara (TGST), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), Asociația Culturală 360°, Institutul Polonez București, Centru Cultural German Timișoara, Asociația Lumea Voluntarilor, Forumul Democrat al Germanilor din Banat (FDGB), Biblioteca Centrală Universitară „Eugen Todoran“ din Timișoara, Flight Festival, Linde, George – Primul banking inteligent by BCR.
În curând adolescenții nu vor mai putea cumpăra tutun sau alcool. Legea a trecut de Senat