Cum protejăm copiii de virozele respiratorii sezoniere. Tot mai mulți ajung la spital
Vara a trecut, iar termometrele indică temperaturi tot mai scăzute. Pe Transfăgărășan chiar au căzut primii fulgi de nea, acoperind totul cu un strat alb de zăpadă. Fie că vrem, fie că nu, în sezonul rece trebuie să avem mai multă grijă de noi. Virozele respiratorii sezoniere își fac de cap, iar tot mai mulți copii ajung la spital. Uite cum ne putem proteja.
Medicii anunță că numărul copiilor care ajung la camera de gardă cu infecții respiratorii va crește în următoarea perioadă. Cea mai bună metodă de a ne proteja de ele este să ne vaccinăm antigripal. Pe lângă asta, există mai multe metode de a ține virozele respiratorii departe de noi. Dar înainte de toate, să aflăm ce sunt virozele și cum se transmit. Potrivit medlife.ro, acestea sunt provocate de virusuri, nu de bacterii, și se răspândesc rapid, mai ales în rândul copiilor. Există două modalități prin care infecțiile virale se răspândesc la copii:
Direct – prin contact cu o persoană infectată, atunci când aceasta strănută sau tușește;
Indirect – când particulele rezultate în urma strănutului ori a tusei rămân pe suprafețe. Copiii duc foarte des mâna la gură sau la nas după ce au atins o suprafață pe care este virusul și astfel acesta ajunge în căile respiratorii.
Virusul gripal este unul dintre cele mai cunoscute virusuri respiratorii. El afectează nasul și gâtul și poate duce la infecții foarte grave, cum ar fi pneumonia. Adenovirusul, rinovirusul, virusul respirator sincițial și paragripa sunt alte virusuri destul de des întâlnite, dar mai puțin severe decât virusul gripal. Poate vă întrebați care e diferența între răceală și gripă. Ei bine, în cazul răcelilor, simptomele se accentuează treptat. Gripa debutează brusc și violent, cu febră mare, frisoane, oboseală și dureri musculare.
Cum prevenim virozele respiratorii la copii
Printre cele mai eficiente metode de a preveni virozele respiratorii la copii se numără:
igienă corectă care presupune spălatul mâinilor cu apă și săpun;
îndepărtarea copilului din calea surselor de virus – persoane ori suprafețe infectate;
utilizarea unei măști de protecție;
evitarea contactului cu ochii, gura și nasul, dacă mâinile nu au fost spălate sau dezinfectate;
evitarea fumatului în preajma copiilor.
De asemenea, pentru a preveni agravarea stării de sănătate a copilului bolnav, dar și infectarea altor copii, e important ca el să nu fie dus în colectivitate.