În curând adolescenții nu vor mai putea cumpăra tutun sau alcool. Legea a trecut de Senat
În ultimul timp statisticile scot la iveală cifre îngrijorătoare privind fumatul și consumul de alcool în rândul minorilor. Ei bine, în curând adolescenții nu vor mai putea cumpăra tutun sau alcool. Legea care le permite vânzătorilor să verifice actele de identitate ale cumpărătorilor a trecut de Senat.
Sunt multe situații în care politicienii din țară nu se pun de acord. Totuși, există și cazuri în care împărtășesc aceleași idei și au același scop. De exemplu, cu toții vor să reducă fumatul și consumul de alcool în rândul adolescenților. Un raport al organizației Salvați Copiii din 2019 arată mai mult de jumătate dintre adulții fumători din România au aprins prima țigară înainte să devină majori. 15% dintre ei fumează dinainte de a împlini 14 ani. Pe de altă parte, statisticile arată că procentul se păstrează:
14,6% dintre copiii școlarizați cu vârsta între 13 și 15 ani fumează. Asta înseamnă că aproximativ 90.000 de copii din această categorie de vârstă au șanse mari de a deveni fumători zilnici;
8,2% dintre copii (13 – 15 ani) au folosit țigarete electronice;
3,1% dintre copiii școlarizați (13 – 15 ani) au folosit dispozitive electronice de încălzit tutun.
Ce presupune legea adoptată de Senat
Legea în vigoare interzice deja vânzarea de alcool sau tutun minorilor. Totuși, comercianții se plâng că nu pot ști cu precizie dacă o persoană a trecut sau nu de vârsta de 18 ani. Inițiativa deputaților Adrian Wiener și Ionuț Moșteanu prevede că „în vederea verificării vârstei cumpărătorilor de produse din tutun, vânzătorii din unitățile care comercializează produse din tutun vor putea solicita consultarea actelor de identitate ale cumpărătorilor”. Cu alte cuvinte, tinerii nu vor mai putea cumpăra alcool sau țigări dacă nu pot prezenta o carte de identitate / un buletin.
„Consumul de tutun în rândul adolescenților din România a ajuns la cote alarmante. Peste o treime din copiii și adolescenții cu vârste între 13 și 16 ani au fumat măcar o dată în ultimul an, cu mult peste media europeană. Știm sigur că alcoolul și tutunul au consecințe negative semnificative asupra dezvoltării fizice și mentale ale tinerilor, ducând la probleme de sănătate pe termen lung. Mulți tineri deveniți dependenți de nicotină regretă că s-au apucat de fumat. Și cred că cea mai bună cale de a te lăsa de fumat este să nu te apuci, în primă instanță”, a declarat Adrian Wiener, unul din inițiatorii legii.
Aceeași inițiativă prevede că vânzarea băuturilor alcoolice tinerilor cu vârsta sub 18 ani constituie infracțiune. Ea se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă. Proiectul de lege a trecut de Senat, iar acum va merge la Camera Deputaților. Acolo va fi dezbătut și votat.