Modificări privind programul „Școala Altfel”. Părinții pot strânge bani pentru excursii
În Monitorul Oficial a fost publicat un document privind programul „Școala Altfel”, a cărui modificări i-a revoltat pe reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța. Și nu numai. Legea le permite părinților să strângă bani pentru organizarea excursiilor. Acest lucru a fost interzis până acum.
Metodologiei de organizare a programului „Școala Altfel” i-au fost aduse câteva modificări. Articolul 6, alineatul 1 și 6, le permite părinților să contribuie cu fonduri financiare la activitățile din cadrul „Școlii Altfel”. Nu oricum, ci prin intermediul Asociațiilor de Părinți. Concret, articolul 6, alineatul 1, prevede: „Activitățile Programului „Școala altfel” sunt proiectate și derulate în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor nonguvernamentale locale, ținând cont și de resursele, inclusiv cele financiare, disponibile în unitatea de învățământ”.
Potrivit legii, rămâne în continuare interzisă implicarea elevilor sau a personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri. „Părinții pot decide să susțină financiar activitățile desfășurate în cadrul programului Școala Altfel prin Asociația de părinți cu personalitate juridică cu respectarea prevederilor legale în domeniul financiar. Sau pot face demersuri privind atragerea de resurse financiare extrabugetare. Este interzisă și constituie abatere disciplinară implicarea elevilor sau personalului din unitatea de învățământ în strângerea de fonduri de la părinți sau prin gestionarea de fonduri Asociației de părinți utilizate în derularea programului Școala Altfel”, prevede alineatul 6 al articolului 6 din Metodologia de organizare.
Asociația Elevilor din Constanța, nemulțumită de modificările făcute
Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța se declară nemulțumiți de forma actuală a Metodologiei de organizare a programului „Școala Altfel”. Aceștia cer modificarea de urgență a textului legislativ. Dacă asta nu se va întâmpla, spun că vor ataca în instanță măsura pe care ei o consideră discriminatorie. „Aceste norme sunt neconstituționale, încălcând principiul gratuității educației. Și vor conduce la discrepanțe și bullying între copiii cu părinți care își permit costurile și cei cu o situație financiară precară”, se arată într-un comunicat de presă emis de Asociația Elevilor din Constanța.