MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Meteoritul Tunguska a lăsat o pajiște în urma sa
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre meteoritul Tunguska, care a lăsat o pajiște în urma sa.
În 1908, mai precis în 30 iunie, o minge mare de foc a traversat cerul Siberiei. Evenimentul a fost unul teribil. Explozia care a urmat dus la o ploaie de pietre, pământul se cutremura, iar aerul era foarte cald și greu de respirat. Explozia a fost una foarte puternică, de 185 de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima, unda seismică fiind simțită pe toată planeta, potrivit retetesivedere.ro. Praful s-a ridicat până la 20 de kilometri înălțime și peste 80 de milioane de copaci, de pe o suprafață de 2.000 km pătrați, au ars. Seismografele de pe vremea aceea au înregistrat explozia între valori de 4,5 și 5 pe scara Richter.
Întrebarea care-i intrigă pe cercetători este: ce a provocat respectiva explozie? Primele ipoteze ale tunguzilor, un popor ce locuia în acea regiune, erau legate de faptul că zeul Ogdi s-a supărat pe ei și i-a pedepsit. O altă teorie spune că fenomenul, numit „Tunguska”, a fost cauzat de o aeronavă de origine extraterestră. Ipoteza a fost prezentată în 1946, de către inginerul și scriitorul de științifico – fantastic Alexander Kazanțev.
Ce a lăsat fenomenul „Tunguska” în urma sa
Că au fost extratereștrii sau nu, un lucru e cert. În urma exploziei a rămas un cerc de pământ în mijlocul pădurii, care azi e acoperit de iarbă. În urma unei expediții care a avut loc în 1958, cercetătorii de la Academia de Științe au dovedit că explozia a avut loc în aer, înainte de a atinge solul. Câțiva ani mai târziu, în 1967, primul grup oficial sovietic de studiu al OZN-urilor a organizat o întâlnire la Centrul de Aviație și Cosmonautică din Moscova. Un articol publicat în revista „Smena”, care îi aparținea lui Felix Ziegel, a făcut zarvă mare în fosta URSS. Același autor a scris și lucrarea „Misterele meteoritului Tunguska”. Pentru occidentali articolul publicat în revistă reprezenta o dovadă a faptului că sovieticii erau conștienți de fenomenul OZN.
În articolul care a făcut furori, autorul explica cum mai multe OZN-uri au fost văzute în Uniunea Sovietică. Ele puteau fie să stea pe loc, fie să se deplaseze cu 100.000 de km pe oră. În articol se mai spunea și că navele erau capabile să afecteze resursele de energie, stațiile radio sau motoarele. Autorul susținea, de asemenea, că navele foloseau o tehnologie mai inteligentă decât cea pe care o dețineau ei.
Ipoteza OZN-urilor se pare că a persistat până în zilele noastre. La începutul acestui an guvernatorul regiunii Vasili Golubev din Rusia anunța că un OZN a fost lichidat în aceeași zonă. În 3 ianuarie, un obiect de mici dimensiuni, în formă de minge, a zburat pe cer la o altitudine de un km și jumătate. Autoritățile l-au identificat, iar la ordinul guvernatorului l-au distrus.