POVEȘTILE CULORILOR. „Via roșie”, singura pictură vândută, în viață, de Van Gogh
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre singura pictură vândută, în viață, de Vincent Van Gogh. Culoarea a jucat un rol important, fiind printre primele lucrări atât de vioaie și cu atât de multe nuanțe.
Deși este un artist foarte cunoscut, Vicent Van Gogh nu a avut un succes prea mare în timpul vieții. Picturile pe care le realiza i le vindea unchiului său, iar pe altele le dădea în schimbul unor alimente. Totuși, din toate operele sale, una s-a făcut remarcată și a fost, pe bune, vândută: „Via roșie”. În 1890, cu puțin timp înainte de a muri, artistul a primit pe tablou 400 de franci, adică aproximativ 400 de euro astăzi. În prezent lucrarea se află la Muzeul Puskin din Moscova, acolo unde este conservată și analizată.
Povestea tabloului care l-a consacrat
Tabloul pe care a reușit să-l vândă redă imaginea unei vițe de vie roșii, la care muncesc mai mulți oameni pentru a strânge recolta. A fost inspirat de o plimbare pe care a făcut-o cu artistul Paul Gauguin, în 28 octombrie 1888, potrivit theartnewspaper.com. Culoarea predominantă în realizarea tabloului a fost roșu. O culoare pe care puțini ar fi folosit-o în reprezentarea unei vițe de vie cu struguri. Van Gogh a descris nuanța de roșu înflăcărat ca fiind culoarea plantei Virginia Creeper, a cărei frunze își schimbă culoarea din verde în roșu aprins.
În ianuarie 1890 artistului i s-a oferit posibilitatea de a expune câteva tablouri la o expoziție organizată de grupul Les Vingt la Bruxelles. În acel moment tabloul „Via roșie” era la prietenul său Theo, la Paris, așa ca i l-a cerut pentru a-l expune. Lucrarea a fost achiziționată de Anna Boch, cu 400 de franci, care a păstrat-o până în 1907. Apoi, doi ani mai târziu, tabloul a fost vândut colecționarului și avangardistului Ivan Morosov, cu suma de 30.000 de franci. Acela a fost momentul în care lucrările lui Van Gogh au căpătat valoare. Culoarea pare să-i fi adus noroc artistului, chiar dacă, din păcate, nu a apucat să vadă. El a început să folosească mai multe culori în tablourile sale în urma sfatului primit de la prietenul său Paul Gauguin.