La Iași, elevii și studenții se vor bucura de un campus nou. Ce dotări va avea
Săptămâna aceasta la sediul Ministerului Educației a fost semnat un contract important. La Iași, elevii și studenții se vor bucura de un campus nou. Proiectul Agritech este derulat de Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) și Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași (USV). Finanțarea este oferită prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Campusul va fi construit în regiunea Ezăreni, pe terenul pus la dispoziție de USV Iași. El va îmbina activitățile teoretice cu cele practice. Va fi dotat cu toate cele necesare: cantină, cazare, sală de sport, dar și laboratoare cu echipamente de ultimă generație. De asemenea, vor fi organizate activități în regim dual, în colaborare cu companii din mediul economic și parteneri tradiționali ai USV și TUIASI. Scopul este de a se asigura o „rută profesională completă pentru învățământul tehnic superior” pentru tinerii care vor să se pregătească în paralel cu standardele solicitate de piața muncii pe toată durata studiilor.
Relația dintre elevi / studenți și companii, îmbunătățită
Activitățile derulate în cadrul campusului de la Iași va face ca relația dintre elevi / studenți și companii să se îmbunătățească. „Sistemul integrat teorie – activitate practică, denumit învățământ dual în termenii proiectului, are menirea de a racorda mai direct elevii de liceu și, ulterior, studenții din domeniile tehnice la activitățile, cerințele și tendințele specifice companiilor cu activitate în domeniile vizate.
Un astfel de sistem este susținut și derulat în cadrul consorțiului AGRITECH. Consorțiu mixt, în care USV Iași și TUIASI le revine rolul de a coordona, elabora și dezvolta aceste activități. Vor include licee tehnologice, companii, însă și reprezentanți ai UAT din Iași, Fălticeni, Târgu Neamț, Miroslava etc. În mod evident, acest sistem va permite o înțelegere mai bună a pieței și cerințelor acesteia de către absolvenții de liceu sau facultate. O armonizare pe verticală a programelor ciclurilor preuniversitare și universitare, precum și o racordare a acestora la solicitările companiilor”, a declarat rectorul TUIASI, Dan Cașcaval.
Campusul, dotat cu aproximativ opt laboratoare
Proiectul, în care se va investi peste 25 de milioane de euro, prevede ca fiecare universitate să aibă câte un cămin. Liceeni sau studenți care vor face practică acolo vor avea unde să se cazeze. De asemenea, în cadrul campusului vor fi amenajate aproximativ opt laboratoare. Câte patru pentru fiecare universitate. Ele vor fi construite atât în interior, cât și în exterior, în funcție de specificul fiecărei discipline în parte. Totuși, toate laboratoarele vor putea fi folosite de fiecare din membri. De exemplu, laboratoarele gândite de TUIASI vor viza zona de IT, inginerie electrică, domeniul mecanic, industria prelucrătoare, ingineria mediului, construcții, etc.
În campus vor fi organizate perioade de practică pentru studenți. Iar colegii lor mai mici, elevii, vor putea merge acolo în programe de tip școală de vară. Acest lucru le va permite să se familiarizeze cu diverse aparate, sisteme, și structuri specifice laboratoarelor. Mijloacele de transport în comun vor fi puse la dispoziție de către cele două universități. În plus, tinerii vor merge apoi și la agenții economici pentru a face practică la sediul acestora.