Majoritatea elevilor nu primesc lapte și corn ori masa caldă promisă de autorități. Ce se întâmplă
Noul an școlar a început deja de aproape o lună, însă majoritatea elevilor nu primesc lapte și corn. Mulți nu primesc nici masa caldă momentan. Totul se întâmplă din cauza întârzierii cu care Ministerul Educației a elaborat normele metodologice.
Din cele 41 de județe ale țării, doar în Vâlcea și Prahova elevii primesc produse lactate și de panificație. Potrivit Radio România Actualități, în cele două județe au fost finalizate procedurile de achiziție, iar elevii se pot bucura de produse. În rest, totul e parcă pus pe pauză. În județul Giurgiu de exemplu, zeci de mii de preșcolari și elevi nu primesc nici lapte și corn, nici masă caldă. Elevii din 14 școli trebuiau să primească masă caldă, iar 25.000 de preșcolari trebuiau să primească fructe, produse de panificație și lactate.
Proiectul „Masă caldă în școli” este deocamdată blocat. El a fost adoptat de Guvernul României în ședința din 28 septembrie, prin Ordonanță de Urgență. Potrivit Ministerului Educației, lista unităților / subdiviziunilor administrativ – teritoriale și a unităților – pilot în care se implementează Programul – pilot de acordare a unui suport alimentar, numărul de beneficiari și sumele alocate pentru finanțarea programului vor fi aprobate prin hotărâre de Guvern în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței. Așadar, până la finalul lunii octombrie nu se întâmplă nimic. Și chiar și de atunci încolo ar mai putea dura ceva timp până ca elevii să primească produsele. Asta deoarece autoritățile trebuie să organizeze licitații și să încheie contracte.
De ce ar trebui să aibă parte elevii
Elevii unităților de învățământ care fac parte din programul „Masă caldă în școli” vor primi zilnic un suport alimentar. Acesta constă într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, acolo unde masa caldă nu poate fi asigurată. Limita valorii zilnice este de 15 lei / beneficiar. La cererea motivată a părinților/reprezentantului legal, formulată în scris și susținută de un document-suport, înregistrată la secretariatul unității de învățământ în care este înmatriculat preșcolarul/elevul, preșcolarii și elevii care, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă nu pot beneficia de masa caldă sau, după caz, de pachetul alimentar, vor beneficia de 3 produse alimentare adecvate situației acestora, în limita valorii zilnice.
Laptele și cornul fac parte dintr-un alt program: „Programul pentru școli”. Elevii primesc pe parcursul unei săptămâni două porții de fructe și / sau legume, trei porții de lapte, două porții de produse lactate și cinci porții de produse de panificație. Elementul de noutate pentru anul școlar 2023 – 2024 îl reprezintă faptul că pe parcursul săptămânii se acordă gratuit trei porții de lapte și două porții de produse lactate, față de anii școlari anteriori când se distribuiau două porții de lapte și o porție de produs lactat.