PRIN LUMEA MODEI. Cândva, tinerii erau arestați de poliție din cauza hainelor pe care le purtau
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre cum, în perioada anilor 1980, în România, tinerii erau reținuți de polițiști ( care atunci se chema milițieni) din cauza hainelor pe care le purtau.
În ziua de azi ne putem îmbrăca cu ce vrem. Hainele pe care tinerii le poartă astăzi au tot felul de inscripții și de desene și nimeni nu are nicio problemă cu ele. Poate părinții sau bunicii, dar polițiștii nu. Și dacă vi se pare ceva ciudat sau în neregulă ca autoritățile să tragă de mânecă pe cineva pentru cum se îmbracă, să știți că asta se întâmpla cândva în țara noastră. Pe atunci Poliția era numită Miliție. Cele mai spectaculoase ținute sunt purtate la festivaluri. Acolo tinerii își dau frâu liber creativității și imaginației. Mulți dintre ei îmbracă haine inscripționate cu trupele preferate, lucru interzis în România acum mai bine de 40 de ani.
„Să nu uităm să prețuim libertatea”
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a postat recent, pe Facebook, câteva fotografii cu tineri care au fost reținuți în anii 1980 din cauza vestimentației. „Vara s-a sfârșit. Electric Castle, UNTOLD și cam toate marile festivaluri s-au dus și ele, cu atmosfera lor vibrantă. Amintirile, însă, rămân, iar bucuria de a-ți vedea artiștii preferați, serile cu prietenii, răsăriturile de august și starea de libertate pură îți vor rămâne în suflet.
Te-ai gândit vreodată cât de privilegiat ești pentru că poți cânta împreună cu trupele tale favorite? Știai că au fost perioade în istoria noastră în care puteai fi cercetat pentru preferințele tale muzicale? Și că un tricou cu Metallica, Queen sau AC / DC te putea duce în fața unui ofițer de Securitate? Astăzi vrem să-ți arătăm câteva imagini cu tineri din București care au fost reținuți la finele anilor ’80 pentru atitudinea lor rebelă. Și pentru că purtau haine pe care inscripționaseră numele formațiilor pe care le ascultau. Să nu uităm nicicând să prețuim libertatea”, au scris reprezentanții CNSAS.