Prima expoziție a lui Brâncuși în țara sa natală după mai bine de 50 de ani. Acces gratuit pentru elevi
Cea mai importantă expoziție dedicată lui Constantin Brâncuși în ultima jumătate de secol, în România, se deschide publicului pe 30 septembrie, de la ora 10:00, la Timisoara.
Expozitia este parte integrantă a programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Curatoriată de Doina Lemny, reputată expertă internațională în viața și opera lui Brâncuși, expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș, organizat de Muzeul Național de Artă din Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România, susținut de Banca Transilvania ca sponsor principal.
100 de lucrări
Mult așteptata expoziție aduce în fața publicului circa 100 de lucrări. Este vorba de sculpturi, fotografii, documente de arhivă, materiale filmate menite să ofere o imagine de ansamblu asupra creației și vieții lui Constantin Brâncuși. Ele il vor plasa pe marele sculptor, pentru prima dată, într-un context românesc.
„Expoziția scoate în evidență anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească. Lasă publicului libertatea să descopere aceste relații subtile după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta etape importante din creația sa. Pune accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu compatrioții săi prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției Brâncuși de la Timișoara.
Revenire simbolică acasă
Există însă și lucrări de maturitate, în special de la muzeele internaționale. Sunt lucrări emblematice sau mai puțin cunoscute, care ies pentru prima oară din faimoasele colecții pentru a ajunge în România
„Ultima expoziție românească dedicată marelui sculptor a avut loc în urmă cu mai bine de 50 de ani, în 1970. Expoziția de Timișoara își va impresiona cu siguranță publicul. Este totodată și o binemeritată revenire simbolică a lui Brâncuși acasă. O expoziție care explorează atât inspirația românească cu care sculptorul ajunge la Paris, cât și metamorfoza prin care trece până la a deveni artistul universal pe care îl apreciază toată lumea”, declară Ovidiu Șandor, comisarul expoziției și președinte al Fundației Art Encounters.
Toți elevii vor putea vizita expoziția gratuit. Condiția este ca aceștia să fie însoțiți (un adult la maximum 10 copii). Aceștia pot beneficia de ateliere mediere culturală (joia între orele 10:00 – 11:30 și 12:00 – 13:30), tururi ghidate (joia, de la ora 18:00, vinerea de la ora 10:00 și ora 18:00, iar sâmbăta de la orele 12:00 și 17:00, cu programare prealabilă) sau ateliere de mediere la Institutul Francez (miercurea de la ora 10:00 și apoi de la ora 11, cu maximum 25 de copii). Atelierele sunt pentru clase școlare.
De acces gratuit la muzeu, și implicit la expoziția Brâncuși, poate beneficia oricine, în prima miercuri a fiecărei luni. Biletele gratuite se pot ridica, în limita capacității disponibile, doar în ziua respectivă și doar de la casieria muzeului, până la ora 15:00.
Tarifele expoziției
Pentru adulți, tarifele sunt diferențiate pe categorii: studenții plătesc 22 de lei intrarea, pensionarii, 55 de lei, iar prețul întreg pentru vizitarea expoziției este de 88 de lei. Doritorii care vor să viziteze și restul expozițiilor din muzeu vor achiziționa un bilet de intrare cu 100 de lei.
Expoziția Brâncuși poate fi vizitată în intervalul 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024. Informații detaliate legate de programul de vizitare, achiziția de bilete, tururi ghidate și vizite școlare sunt disponibile pe site-ul dedicat expoziției: brancusi-2023.info