Școlile din România, lăsate fără pază. Care e motivul
Siguranța copiilor este pe primul loc. Sau cel puțin așa ar trebui să fie. Școlile din România, în special cele din mediul rural, sunt lăsate, totuși, fără pază. Legea educației prevede că unitățile de învățământ pot instala un sistem de supraveghere audio – video, însă angajarea unor paznici nu poate fi făcută decât prin intermediul autorităților locale.
În multe școli funcționează deja sisteme de supraveghere audio – video, însă de multe ori această metodă este ineficientă. De asigurarea pazei cu agenți de pază sau alt tip de personal specializat sunt responsabile primăriile locale. Ele trebuie să finanțeze și să găsească resursele bugetare pentru asigurarea pazei în școli. Potrivit Radio România Actualități, multe din școlile din județul Giurgiu nu beneficiază nici de sisteme de supraveghere audio – video și nici de pază umană. Deși polițiștii derulează acțiuni și impun măsuri de remediere, autoritățile locale sunt singurele care pot schimba ceva.
„Este necesar ca autoritățile locale să identifice resurse financiare, astfel încât toate unitățile școlare din județ să dispună cel puțin de sisteme de supraveghere audio – video. În ceea ce privește paza cu personal calificat, se poate recurge la firme de specialitate. Și aici tot primăriile sunt responsabile de rezolvarea problemei”, a declarat Georgeta Stănescu, purtător de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Giurgiu, potrivit Radio România Actualități. Situația din Giurgiu este doar un exemplu.
Ce pot face școlile pentru siguranța elevilor
Singurul lucru pe care-l pot face unitățile de învățământ pentru siguranța elevilor este să instaleze un sistem de supraveghere audio – video. „În urma consultării cadrelor didactice, a părinților sau elevilor majori, unitatea de învățământ preuniversitar poate decide instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în vederea asigurării pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor”, se arată în Legea Educației.
Unitățile de învățământ cu sistem de supraveghere audio – video:
asigură funcționarea corespunzătoare și continuă a sistemelor de supraveghere audio-video pe toată durata desfășurării activităților cu beneficiarii primari;
asigură angajarea personalului autorizat în ceea ce privește modul de organizare și funcționare a sistemului de supraveghere audio – video;
asigură păstrarea, în condiții de siguranță și confidențialitate, a înregistrărilor audio – video pentru o perioadă de 30 de zile. Apoi, aceste informații se șterg sau, după caz, se arhivează.
Accesul la înregistrări este permis părinților, directorului unității de învățământ, psihologului școlii sau personalului medical. Persoanele care intră în posesia înregistrărilor audio – video din incinta școlii sau din sălile de clasă nu pot publica materialele și nu le pot folosi ca mijloc pentru prejudicierea imaginii sau integrității fizice sau psihice a beneficiarilor primari, părinților, tutorilor legali sau personalului angajat în unitățile de învățământ.