De ce nu e bine să intri încălțat în casă sub nicio formă
Mulți copii, dar și adulți, au obiceiul de a intra cu pantofii pe care-i poartă afară, în casă. Toți cei care au această deprindere ar trebui să încerce să se dezvețe. Mai multe studii ne arată de ce nu e bine să intri încălțat în casă. Are legătură cu sănătatea.
De cele mai multe ori avem tendința de a spune: „Lasă, că nu sunt murdari papucii”. Ei bine, aceștia sunt purtători de bacterii chiar dacă nu am călcat în ceva anume pentru a fi vizibil că sunt murdari. Încălțămintea pe care o purtăm este un magnet pentru bacterii. Și vorbim de bacterii precum E.coli, care poate provoca crampe la stomac, diaree și vărsături. „Mai multe studii au sugerat că pantofii sunt purtători de boli infecțioase”, a spus, potrivit livestrong.com, Kishor Gangani, medic internist la un spital din Texas.
În 2008 un studiu a arătat cât de multe bacterii pot aduna o pereche de pantofi în numai două săptămâni. Participanții și-au achiziționat pantofi noi, iar apoi, timp de două săptămâni, a fost analizat procentul de bacterii acumulate. La 96% dintre persoane s-au înregistrat concentrații notabile de bacterii. O altă bacterie pe care o putem băga cu ușurință în casă, de pe tălpile pantofilor, este bacteria Clostridium difficile. Aceasta poate provoca febră, iar la cei în vârstă sau cu un sistem imunitar scăzut o infecție de acest gen poate fi fatală. Un studiu din 2014 a arătat că această bacterie este mult mai întâlnită pe pantofi decât pe toalete.
Bacteriile, greu de eliminat
Curățenia ar rezolva problema bacteriilor aduse în casă, ar crede unii. Ei bine, potrivit specialiștilor, unii microbi sunt greu de eliminat. „Deoarece microbii de Clostridium difficile sunt rezistenți la dezinfecție, posibilitatea de contaminare a casei este ridicată”, spune Dr. Gangani, potrivit aceleași surse. Studiul realizat de Institutul de Cercetare al Industriei de Curățenie (CIRI), a arătat că, atunci când oamenii purtau pantofii cu care mergeau afară în interior, un procent uriaș de 90 până la 99% din microbii de pe pantofi erau transferați pe gresie. De acolo, aceștia ar putea fi preluați de un bebeluș care se târăște, de un animal de companie sau de obiecte care cad pe podea. Germenii pot ajunge chiar și pe propriile picioare, odată ce ne descălțăm.
Pentru a nu răspândi bacterii în toată locuința, indicat ar fi ca la intrarea în casă să ne descălțăm. Putem purta apoi papuci de casă dacă dorim, dar, evident, nu ieșim cu ei afară. Totuși, specialiștii recomandă să stăm desculți în casă. „A sta desculț este excelent pentru sănătatea generală a piciorului și ajută la creșterea rezistenței musculare a piciorului, a toleranței țesuturilor și a mobilității articulațiilor”, spune, potrivit aceleași surse, podologul Alissa Kuizinas.