PRIN LUMEA MODEI. Așa arată viitorul. Iată cum se fac hainele care nu poluează
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre cum se fac hainele care nu poluează.
Industria modei este una dintre cele mai poluante de pe planetă. Ne putem da seama de asta foarte simplu. Gândiți-vă câte haine există peste tot, dar mai ales câtă muncă este în spate. Pentru realizarea lor funcționează o mulțime de fabrici și implicit mașinării. Pe piață există o mulțime de articole vestimentare. De cele mai multe ori sunt chiar prea multe și rămân nevândute.
Brandul Eckhaus Latta pare să fi găsit soluția pentru supraproducția din modă. În cadrul Săptămânii Modei de la New York modelele au purtat piese de îmbrăcăminte țesute 3D. Pentru această colecție, brandul fondat de Mike Eckhaus și Zoe Latta a colaborat cu Unspun, o companie de tehnologie de modă cu sediul în Oakland, California. Experiența de țesut 3D de la Unspun nu are ca scop folosirea tehnologiei pentru a schimba modul în care funcționează hainele, ci folosirea tehnologiei pentru a le face mai bune, după cum a declarat Zoe Latta pentru Harper’s Bazaar, potrivit elle.com. Până în prezent colaborarea dintre companie și brand a produs mai multe articole vestimentare. Acestea au fost realizate din bumbac, sfoară și chiar plastic.
Tehnologia, numită „Vega”, oferă mai multe beneficii și ajută în lupta împotriva poluării. Acesta este capabilă să realizeze o pereche de pantaloni în aproximativ 5 – 10 minute, trăgând aproximativ trei mii de fire simultan într-un război de țesut cilindric, automatizat. Este un proces rapid și aproape imediat, care poate avea un mare impact asupra modului în care se face producția, bazându-se în întregime pe cerere. Astfel este eliminată risipa de țesături și supraproducția inutilă.
De asemenea, prin eliminarea mai multor etape de proiectare, această tehnologie permite mărcilor să creeze micro – fabrici pentru comenzi de loturi mici. În acest fel se reduc și emisiile generate de procesul lung de producție normală. Un alt avantaj al producției 3D, contrar a ceea ce s-ar putea crede, este acela că nu limitează oferta, ci mai degrabă încurajează incluziunea. Asta deoarece fiecare articol de îmbrăcăminte are un diametru extrem de ajustabil, ceea ce permite crearea de colecții cu o gamă mult mai largă de mărimi decât în cazul croielii tradiționale.