Ateliere de film documentar pentru adolescenți. Aceștia susțin incluziunea socială a refugiaților ucraineni
Asociația One World România organizează ateliere de film documentar pentru adolescenți. Scopul lor este de a crea noi contexte de schimb intercultural și de a contribui la incluziunea socială a refugiaților ucraineni aflați în România.
Vor avea loc patru ateliere, în Brașov, Oradea, Timișoara și București, la care vor lua parte 16 participanți, dintre care opt ucraineni. Până pe 28 septembrie sunt deschise înscrierile pentru atelierul din Brașov, Meet, Point & Shoot, care se va desfășura în perioada 16 – 20 octombrie la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov, cu sprijinul co-organizatorului local Asociația Culturală Artburg. Atelierul este coordonat de Ana Gurdiș (regizoare de film documentar) și Andrei Inizian (regizor și scenarist) și este destinat tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 19 ani.
Ana Gurdiş este o regizoare de film documentar originară din Republica Moldova, care în prezent locuieşte la Bucureşti. Deține o diplomă în jurnalism și una în regie de film. A finalizat UNATC în 2021 şi tot atunci a debutat cu documentarul „Eva noastră”. În prezent Ana lucrează la cel de-al doilea lungmetraj documentar şi experimentează noi forme de exprimare audio-vizuală.
Andrei Inizian este un regizor și scenarist român născut în Brașov, în 1993. Absolvent al UNATC „I. L. Caragiale” București, secția Regie de Film, s-a făcut remarcat prin filmul de Master „Aprilie, vis”, pentru care a fost nominalizat la premiul „Tânără Speranță” din cadrul Premiilor Gopo, ediția 2019. În prezent, se află în post-producție cu cel mai recent scurtmetraj al său și co-produce un proiect independent de film documentar.
Cum se fac înscrierile la ateliere
În cadrul atelierelor tinerii descoperă noțiunile de bază ale limbajului și gramaticii audiovizuale, atât la nivel teoretic, cât și practic. „Atelierul nu este competitiv. Ci mai degrabă dorește să aducă împreună participanții într-un spațiu destinat expresiei și discuției libere despre drepturile omului, într-un cadru non – formal. Participanții vor lucra atât individual, cât și în echipe, printr-o serie de exerciții de filmare pe teren și de montaj, care mai apoi sunt puse în discuție și analizate din punct de vedere formal, gramatical și etic”, se arată într-un comunicat de presă.
Cei interesați să participe la ateliere sunt invitați să se înscrie prin completarea, în limba engleză, a unui formular online. Acesta este disponibil pe site-ul asociației, aici. Atelierul se va desfășura în limba engleză. Totuși, pe tot parcursul acestuia va fi prezent și un shadow teacher (facilitator) vorbitor de limbă ucraineană. Nu există taxă de înscriere sau de participare. Pentru întrebări legate de aplicație puteți trimite un mail la adresa atelier@oneworld.ro.