Copiii, consultați de părinți când vine vorba de achiziția rechizitelor
Chiar dacă școala a început în urmă cu câteva zile, achiziția rechizitelor se face în mare parte acum, în primele zile ale noului an școlar. Un sondaj arată că doi din trei părinți merg cu copiii atunci când trebuie să cumpere manuale, rechizite și alte articole școlare.
Sondajul a fost realizat în perioada 1 – 10 septembrie de Libris, librăria online cu cea mai mare ofertă de carte școlară din România. Acesta a arătat că 40% dintre părinți cumpără articole școlare după începerea anului școlar. Nu înainte. Se obișnuiește de câțiva ani ca învățătorii sau profesorii să pregătească o listă cu cele necesare. În acest fel părinții știu exact ce trebuie să cumpere. Printre criteriile de care țin cont părinții atunci când fac cumpărături se numără calitatea produselor, prețurile competitive și oferta variată.
Un părinte din trei declară că face achizițiile pentru noul an școlar cu una – două săptămâni înainte de începerea școlii. În același timp peste 40% merg la cumpărături după ce începe școala, pe baza listei cu necesarul întocmit de cadrul didactic. 16% dintre părinți cumpără articolele școlare din timpul vacanței de vară. Iar 11% declară că nu au un obicei pentru aceste achiziții.
Dacă 17% dintre mame nu merg cu copiii la cumpărături, peste 70% dintre ajung la cumpărături cu copiii pentru articole școlare de cel puțin două ori pe an. Potrivit sondajului Libris, 85% dintre părinți obișnuiesc să consulte copiii când vine vorba de achiziția articolelor școlare. Și să țină cont, pe cât posibil, de preferințele lui. În același timp 15% dintre părinți nu fac acest lucru. Argumentează că fie este prea mic copilul, fie că are criterii diferite de ale părintelui. Când vine vorba de costuri, majoritatea părinților cheltuie în medie 500 lei pentru articolele școlare.
Ce conține coșul de cumpărături la început de an școlar
Când vine vorba despre ce conține coșul de cumpărături la început de an școlar, o treime dintre respondenți cumpără doar manuale, culegeri și cărțile din bibliografie obligatorie. 60% aleg și cărți educative, iar caietele de lucru și auxiliarele se găsesc în 71% dintre coșuri. Uniforma școlară face parte din achizițiile a 40% dintre respondenți, în timp ce articolele sportive și alte articole vestimentare sunt în coșul a 67%, respectiv 56% dintre participanții la sondaj. Rechizitele și accesoriile sunt înnoite de 89% dintre respondenți. Doar 14% achiziționează echipamente electronice (ceas inteligent, tablete, telefoane) cu ocazia începutului anului școlar.
Atunci când cumpără cărți pentru copii, părinții spun că achiziționează cărți de referință, ținând cont de preferințele copilului (88% dintre răspunsuri), cărți din bibliografia obligatorie (48%) și manuale școlare (31%). Părinții au mai fost rugați să acorde o notă de la 1 la 5 importanței pe care o acordă utilității, prețului și esteticii în decizia de cumpărare a articolelor școlare. 73% dintre mame au indicat ca fiind „foarte importantă” utilitatea, iar 23% au dat notă maximă esteticii. Prețul este considerat un criteriu foarte important de către o treime dintre părinți.