„Povestea unui abuz”. Cum putem contribui la un mediu online sigur pentru copii
Pe parcursul anului 2022 au fost sesizate 8.816 raportări în cadrul liniei esc_ABUZ. Este vorba despre linia care vizează raportarea conținutului dăunător, ilegal și legal, pentru copii și tineri în mediul online. Îngrijorător este faptul că, din total de raportări, 6.029 ilustrau imagini cu abuz sexual. Plecând de la asta Organizația Salvați Copiii lansează campania „Povestea unui abuz”.
Din cele 8.816 raportări, 6.029 ilustrau imagini cu abuz sexual asupra copiilor sau materiale cu minori în ipostaze sexualizate. În același timp, 89% dintre raportări, adică 5.077 dintre ele, reprezintă materiale generate chiar de către minori. În ceea ce privește vârsta victimelor:
9 % reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în 10 ani;
82 % dintre victimele înfățișate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani;
9% reprezintă adolescenți între 16 și 18 ani.
Organizația Salvați Copiii România avertizează că fenomene alarmante precum cyberbullyingul, groomingul, sextingul, șantajul și dependența de internet reprezintă provocări de primă importanță în prezent, atrăgând nu doar atenția părinților, ci și a specialiștilor din domeniul educației. Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat pe parcursul pandemiei Covid-19.
„Una dintre cele mai simple și eficiente modalități prin care putem să contribuim la lupta împotriva conținutului dăunător este să fim activi în raportarea acestor imagini alarmante către autorități. Organizația Salvați Copiii va continua să desfășoare o colaborare strânsă cu instituțiile competente, având ca scop reducerea fenomenului abuzului sexual asupra copiilor în mediul online și oferirea de sprijin esențial tuturor copiilor care ajung să devină victime ale acestor atrocități pe internet”, a subliniat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Organizației Salvați Copiii România.
Ce presupune campania „Povestea unui abuz”
„Povestea unui abuz” urmărește să avertizeze asupra modurilor prin care toți utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii. Cum? Prin raportarea conținutului dăunător de pe internet. Campania prezintă o serie de șase clipuri audio – video care redau conversații între abuzatori și victime, inspirate din cazuri reale. Clipurile vor fi difuzate în mediul online sub forma unor mesaje scurte, cu scopul de a ne convinge că nu putem să trecem cu vederea poveștile copiilor care au devenit victime ale abuzurilor pe internet.
Fiecare dintre aceste clipuri audio-video ale campaniei va redirecționa utilizatorii către pagina web, unde pot găsi un formular de raportare. Acest formular este folosit de operatorii liniei esc_ABUZ pentru analiza cazurilor și pentru a colabora ulterior cu autoritățile competente în vederea eliminării conținutului inadecvat și identificării agresorilor.
„Am 14 ani si îmi este greu să vorbesc despre asta. Acum câteva luni l-am întâlnit pe David la un party. Așa am aflat că suntem și colegi de liceu. El era cu un an mai mare. Am tot vorbit pe chat și am crezut că am ajuns să avem o relație, am crezut că ține la mine. Când mi-a cerut o poză sexy cu mine pe chat, i-am trimis, pentru că aveam încredere în el. Acum suntem certați, iar el mă amenință că pune acea imagine pe grupul de chat al școlii. Ce pot face pentru a șterge imaginea? Îmi e rușine și nu vreau să vorbesc cu părinții despre asta. Îmi este teamă că nu mă vor înțelege”, Irina, 14 ani.