Veste uriașă pentru elevi, la început de an școlar: primesc bani din partea statului
Astăzi elevii și cadrele didactice se întorc în sălile de clasă, marcând începerea unui nou an școlar. Ministerul Educației le oferă elevilor mai multe tipuri de burse, în funcție de performanță sau situația pe care o au acasă. Află mai multe despre câți bani primesc elevii din partea statului.
Anul acesta sistemul educațional face cunoștință cu noua Lege a Educației. Aceasta prevede că elevii beneficiază de mai multe burse. Ele sunt alocate din bugetul Ministerului Educației, după cum urmează:
bursele de merit pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu și liceu dintr-o unitate de învățământ preuniversitar, cu respectarea criteriilor și condițiilor stabilite prin metodologia-cadru;
bursele sociale pentru toți elevii care se încadrează în criteriile și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
bursele tehnologice pentru elevii care frecventează învățământul tehnologic și care se încadrează în specializările și condițiile stabilite prin metodologia-cadru;
bursele de excelență olimpică I și II.
Bursele elevilor din învățământul preuniversitar sunt din acest an școlar mai mari. Sumele pe care le vor primi variază între 300 și 3000 lei, potrivit retetesivedete.ro. Bursa de merit, de exemplu, crește la 450 lei / lună și se va acorda pentru 30% din elevii din fiecare clasă de liceu și gimnaziu. Pe de altă parte, elevii cu bursă tehnologică vor primi 300 lei / lună. Olimpicii internaționali primesc și ei anumite sume de bani: cei de pe locul I primesc 3.000 lei, cei de pe locul II 2.250 lei, iar cei de pe locul III vor primi 1.500 lei. Elevii care reușesc să ia menține primesc și ei 750 lei / lună.
Mamele minore și elevii de 10 primesc bani de la stat
O altă bursă va fi oferită pentru mamele minore. Aceasta reprezintă o formă de sprijin în vederea susținerii participării la educație, a prevenirii abandonului și nereușitei școlare. Bursa se acordă elevelor din învățământul preuniversitar de stat, reintegrate într-o unitate de învățământ, care frecventează cursurile la zi și au copil / copii proprii în întreținere. Bursa, în valoare de 700 lei, se va acorda pe perioada cursurilor, însă cele care acumulează 60 sau mai multe absențe nemotivate într-o lună nu vor mai primi banii în luna respectivă.
Un alt proiect al Ministerului Educației prevede ca elevii să primească între 2.000 și 5.000 lei. Sunt vizați cei care, în sesiunea iunie – iulie, obțin media 10 la Evaluarea Națională sau Bacalaureat.
Bursa socială, în centrul atenției
Ministerul Educației e solicitat să revină asupra uneia din bursele de stat oferite, mai exact asupra celei sociale. Organizația Salvați Copiii solicită revenirea asupra deciziei de a condiționa acordarea bursei sociale pentru copiii cu un părinte decedat de venitul mediu net lunar pe membru de familie.
„Așa cum știm, perioadele de criză socială vulnerabilizează o dată în plus tocmai categoriile sociale aflate în risc. Ori, în cazul copiilor care provin din familii cu un părinte decedat, riscul este deja major. Și pe mai multe planuri: financiar, emoțional, social. Acești copii au nevoie de un sprijin constant și de stabilitate. De aceea considerăm imperios ca bursele alocate lor să nu sufere diminuări. Nicio economie nu se poate face la buget, în mod matur, afectând tocmai categoriile sociale vulnerabile”, spune Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al Salvați Copiii România.