1.300 de mame primesc „Cutia Bebelușului”. Ce conține ea
În 2018 Asociația SAMAS a introdus în România pentru prima dată un program inspirat din Finlanda care fac viața bebelușilor mai bună. 1.300 de mame vulnerabile primesc anul acesta, cu sprijinul Fundației OMV Petrom, „Cutia Bebelușului”.
Cutia conține o mulțime de produse utile atât pentru mamă, cât și pentru copil. În plus, din proiect fac parte și cursuri de îngrijire. Ele vor fi susținute de 305 cadre medicale. Acestea vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală. Cele 1.300 de cutii vor ajunge la mame din județele Suceava, Botoșani, Neamț și Bacău. Primele 200 de cutii, asamblate și echipate cu ajutorul voluntarilor Fundației OMV Petrom, sunt pregătite pentru a fi expediate către mamele și bebelușii lor din comunitățile vulnerabile din primele 17 localități cuprinse în program.
„Dincolo de bucuria de a-și ține nou-născutul în brațe, vine emoția din privirea proaspetelor mame care primesc Cutia Bebelușului. Acest moment al devenirii, din femeie în mamă, este înălțător. Și, în același timp, copleșitor. Fiecare copil are nevoie de iubire, hrană, îngrijire, sănătate. Și de un mediu sigur în care să crească. Dar nu toate mamele pot oferi aceste lucruri micuților lor, din prima zi. Datorită acestui parteneriat cu Fundația OMV Petrom, mamele și bebelușii lor vor primi un sprijin financiar și educațional prin Cutia Bebelușului – împreună din prima zi”, spune Eli Roman, președinta Asociațiaei SAMAS.
Ce conține „Cutia Bebelușului”
Cutiile conțin peste 40 de produse de bază necesare nou-născutului în primul an de viață. Vorbim despre haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice și consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, pachet de scutece, foarfecă pentru copii, inclusiv jucării și cărți pentru copii. După ce este golită de produse, cutia se transformă într-un pat ce oferă siguranță pentru bebeluși în primele trei luni de viață. Exact atunci când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.
Programul are ca scop reducerea mortalității infantile și presupune: sprijin material pentru familii vulnerabile, creșterea numărului de vizite medicale în perioada sarcinii și după naștere, informare despre soluțiile terapeutice în situații de risc, măsurile corecte de îngrijire a bebelușilor, prezentarea beneficiilor alăptării și ale unei alimentații corecte, precum și promovarea activității și implicării personalului medical în comunitate.