Ne mai despart doar câteva zile de începerea anului școlar, iar părinții se ocupă de ghiozdanul copiilor. De asemenea, o atenție sporită este acordată și articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte. Iată ce spun părinții despre uniforma școlară.
În zilele noastre puține unități de învățământ mai au uniforme. Unele impun o anumită ținută, cum ar fi cea formată din bluză albă și pantaloni negri / albaștri, iar la alte școli copiii merg cum vor îmbrăcați. „La copiii mei la școală e obligatorie uniforma și emblema. Sarafan / pantalon bleumarin, cămașă albă și bluză / vestă / sacou bleumarin. Nu de firmă. Fiecare cumpără de unde își permite atâta timp cât e bleumarin și alb nimeni nu caută eticheta hainelor”, spune o mămică.
Unii dintre părinți își amintesc cu drag de perioada în care ei erau elevi și purtau uniforme. Aceștia spun că ele au atât avantaje, cât și dezavantaje. „Sigur cu uniforme ar fi mai ok. Pentru elevi ar fi prima regulă stabilită, dar să nu uităm că și acelea costa. Un lucru bun ar fi acela că unii copii nu s-ar mai simți stânjeniți că nu au haine de firmă”, e de părere o altă mămică.
Uniformele școlare, un pas spre egalitatea între elevi
Copiii sunt din ce în ce mai atenți la cum se îmbracă, chiar dacă sunt încă în clasele mici. Mulți dintre ei vor haine de brand, care mai de care mai scumpe. Practic, a devenit o întrecere între elevi. O întrecere la care sunt și copii care stau și se uită stânjeniți fiindcă părinții lor nu-și permit să dea atâția bani pe articole de îmbrăcăminte de brand. „Clar prefer uniforma. Toți copiii să fie egali. Indiferent de situația financiară a părinților”, mai spune o mămică.
O altă persoană spune că o idee bună ar fi ca și rechizitele să fie aceleași pentru toți elevii din clasă. „Uniformă obligatorie fără doar și poate. Să fie toți copiii la fel. Și mi-ar plăcea să se strângă bani și să fie cumpărate rechizite la fel pentru toți copiii. Dar până să se ajungă la nivelul acesta de gândire mai este cale luuuungă. Înțeleg că fiecare părinte vrea ce e mai bun pentru al lui copil, dar la școală, unde sunt diferiți copiii, să fie mai „umil” așa”, scrie într-un comentariu pe o rețea de socializare o altă mămică.