Începe școala. Ce facem cu rechizitele școlare? Sfaturi între părinți
Anul școlar 2023-2024 începe curând. Mai exact, prima zi de cursuri este pe 11 septembrie 2023. Copiii se pregătesc de reîntâlnirea cu profesorii și de studiul noilor materii ce vor urma, în timp ce adulții fac ultimele pregătiri pentru începerea anului școlar. Mulți părinți se întreabă ce este de făcut în privința rechizitelor școlare. Vă prezentăm care sunt sfaturile între părinți.
Prin rechizite școlare înțelegem totalitatea obiectelor necesare pentru copii în cadrul anului școlar. Printre acestea enumerăm pixuri, creioane, radiere, calculatoare și multe alte lucruri esențiale pentru elevi. Acestea sunt instrumentele esențiale care permit învățarea practică. În loc să asculte doar profesorul, rechizitele adecvate permit elevilor să fie participanți activi la procesul educațional. De asemenea, stimulează autocontrolul și creativitatea. Elevii învață să coloreze, să scrie și să deseneze în voie cu ajutorul acestor rechizite.
Ce se întâmplă cu rechizitele vechi
Copiii pot fie să păstreze, pentru a le reutiliza, fie să doneze rechizitele școlare vechi. De asemenea, acestea pot fi păstrate pentru frații mai mici sau pentru alte rude, tot în scop de reutilizare. Donând rechizitele pe care nu le mai folosesc sau de care nu vor mai avea nevoie anul viitor, alți copii se pot bucura de ele. Este recomandat însă ca obiectele donate să fie încă în stare bună, de funcționare. Întrebați „ce se întâmplă cu vechile rechizite” și „ce achiziționează nou”, mulți părinți recomandă reutilizarea rechizitelor care sunt încă în stare bună. Menționate au fost mai ales ghiozdanele și penarele.
„Ghiozdan are de anul trecut, penar la fel – înlocuim consumabilele din el, atât”, „Ghiozdanul este din anii trecuți, penarul la fel. Cumpărăm doar ce este necesar… caiete, coperți, creioane (consumabile). Nimic special. Nu sunt adepta cheltuielilor doar de dragul de a fi cheltuiți banii”, „Noi am folosit același ghizdan din clasa 0 până în clasa a 3-a. În clasa a 4-a a primit ghizdan nou. Același penar l-a folosit tot ciclul primar. Este încă bun”, „Eu am hotărât că voi păstra ghiozdanul, penarul și rechizitele bune ce au mai rămas de anul trecut și voi completa cu ce lipsește sau ce trebuie înlocuit neapărat”, spun părinții, majoritatea având aceeași părere.
Ce trebuie să existe în ghiozdan
Rechizitele de bază sunt caietele, instrumentele de scris și alte lucruri esențiale, cerute de profesori sau învățători. Mulți părinți spun că așteaptă începerea anului școlar pentru a cumpăra alte rechizite, dorind să afle întâi ce este necesar. În funcție de vârstă sau de clasa în care se află copilul, cerințele și necesitățile pot să fie diferite. „Nu am cumpărat mai nimic, niște coperți, niște pixuri colorate și un penar de băieți mari. Așteptăm să vedem ce cerințe au profesorii”, „…în cazul rechizitelor, așteptăm lista și le cumpărăm după deschiderea scolii”, „….așteptăm lista de la doamna. Cu siguranță la ce am luat până acuma va mai trebui completat dar măcar un minim să avem”, „Lista pentru rechizitele școlare ni le-a trimis doamna, extra luăm unele pentru acasă”, spun părinții.
Sfaturi utile de la și pentru părinți
Părinții ne sfătuiesc să achiziționăm rechizite școlare sau haine pentru școală în perioada reducerilor. Cei mici pot beneficia de aceeași calitate și aceleași rechizite, cumpărate la preț mai ieftin, din timp. „Pentru un buget „low cost”, recomand urmărirea de oferte/soldări tot anul și cumpărat puțin câte puțin.”, „Am cumpărat prin iulie 20 de caiete de mate și 20 de caiete dictando la prețuri foarte bune, completăm cu ce îi lipsește atunci când începe școala.”, „…ce am observat este că, în iunie-iulie, sunt prețuri bune la ghiozdane/penare. Din august prețurile sar cu 50%.”, adaugă părinții. Cât despre buget, aceștia ne sfătuiesc să ne așteptăm la sume destul de ridicate, în funcție de nevoile și cerințele copiilor. Cel mai popular sfat este acela de a reutiliza rechizitele care sunt încă în stare bună și de a ține cont de sfaturile sau cerințele profesorilor/învățătorilor de la clasă.