Cel mai important beneficiu al purtării ochelarilor de soare este că ne protejează ochii de lumina ultravioletă. Aceasta poate avea efecte dăunătoare asupra pleoapei, corneei, cristalinului și retinei. Cum alegem însă ochelarii de soare potriviți? De la ce vârstă sunt aceștia benefici pentru copii? Sfaturi de la un oftalmopediatru.
Indiferent dacă ieșim la o plimbare, la ciclism, la drumeții sau chiar la înot, ochelarii de soare sunt deseori accesoriul nostru principal. Când petrecem timp la soare fără o protecție adecvată este probabil să dezvoltăm o varietate de probleme oculare. Acestea pornesc de la arsuri solare ale corneei și pot ajunge chiar și la cataractă. Ochelarii de soare sunt necesari pe tot parcursul anului, nu doar în lunile însorite de vară.
Numeroase cercetări clinice sugerează că unii oameni încep să aibă dureri de cap groaznice sau migrene atunci când ies afară fără ochelari de soare, într-o zi însorită. Alte persoane se confruntă cu oboseală generală și oboseală oculară atunci când petrec timp în soarele fierbinte.
Mulți părinți se întreabă de la ce vârstă sunt necesari ochelarii de soare. Copiii au pupile mai mari, care lasă mai multă lumină să pătrundă în ochi. În plus, pielea pleoapelor și pielea din jurul ochilor este mai delicată decât pielea adulților. Este astfel important să alegem o pereche de ochelari de calitate pentru aceștia. Copiii ar trebui să poarte ochelari de soare la soare, la plajă, la joacă în parc și chiar și în zilele cu zăpadă. Specialiștii recomandă o grijă profundă pentru vedere încă din primii ani de viață. Bebelușii sub șase luni nu trebuie expuși la soare, iar expunerea trebuie limitată la copiii sub trei ani.
Vârsta la care ochelarii de soare sunt benefici pentru copii este astfel cea de șase luni, în cazul expunerii la soare a ochilor. Copiii mai mari ar trebui să poarte ochelari de soare atunci când sunt afară, în orice mediu. Bebelușilor le sunt recomandați ochelarii speciali, care au un cadru moale, greu de spart și care sunt bine susținuți în jurul capului.
Întrebați „care sunt recomandările lor în materie de ochelari de soare” și „care sunt criteriile de care țin cont atunci când aleg ochelarii de soare”, părinții au avut răspunsuri și recomandări asemănătoare. Fiecare dintre recomandări aveau la bază ochelarii special concepuți pentru ochii copiilor. „Ochelari de soare KI ET LA. Sunt special concepuți pentru copii”, „Lentile polarizate, potrivite vârstei și să se poată folosi în combinație cu casca de bicicleta. Cel mare are de la Uvex, cel mic de la Decathlon”, „KI ET LA sau Koolsun”, scriu unii părinți. Alții recomandă o vizită la medicul de specialitate, considerând că sunt importante sfaturile unui profesionist. „Cred că e mai bine să consultăm un oftalmolog înainte să luăm ochelari de soare copiilor, să ne spună după ce să ne orientam”, scrie un părinte. „Noi am luat de la Novum Optika, la recomandarea doamnei doctor Dr Misici Ana-Maria, de la Polar”, ne spune altul. Pentru a afla mai multe despre acest subiect, am contactat un oftalmopediatru. Considerăm că informațiile oferite de Doctor Misici Ana-Maria privind alegerea unei perechi de ochelari potrivită copiilor sunt folositoare pentru părinți, chiar dacă aceasta nu recomandă o firmă anume.
„Cu cât este mai mare expunerea ochiului la radiația UV, cu atât crește riscul apariției afecțiunilor oculare în timp. Afecțiuni precum cataracta, degenerescența retinei sau cancerul de piele sunt mult mai frecvente în prezent datorită intensității radiațiilor UV.
Ochii copiilor sunt mai predispuși la afectarea cronică, cumulativă a radiației UV datorită unor particularități anatomice: iris mai deschis la culoare, pupila mai mare decât la adult și timp mai lung petrecut în aer liber. De aceea, protecția ochilor față de radiația UV trebuie începută de la vârste mici, prin acoperirea capului cu pălărie sau șapcă încă din primul an de viată până la vârsta de doi ani. Ochelarii de soare speciali pentru copii sunt indicați a fi purtați în zilele însorite”, ne spune doamna oftalmopediatru Dr. Misici Ana-Maria.
Este important să ținem cont de tipul lentilelor atunci când alegem o pereche potrivită de ochelari de soare. Nuanțele mai închise ale lentilelor sunt destinate, în primul rând, pentru a reduce strălucirea razelor soarelui. Astfel acestea reușesc să reducă oboseala ochilor în condiții moderate până la luminoase. Lentilele gri și verzi nu distorsionează culorile, în timp ce lentilele maro pot provoca distorsiuni minore. Culori deschise, precum galben, auriu, chihlimbar sau trandafiriu, excelează în condiții de lumină moderată până la scăzută.
Ramele ar trebui să se potrivească și ele perfect pe nas și pe urechi, fără să ne ciupească sau să producă răni. Greutatea ochelarilor de soare ar trebui să fie distribuită uniform între urechi și nas. Ramele trebuie să fie suficient de ușoare pentru a evita frecarea excesivă pe aceste puncte de contact. De asemenea, genele noastre nu trebuie să intre în contact cu lentila. Specialiștii recomandă un consult medical înainte de a achiziționa o pereche de ochelari.
„Nu recomandăm ochelari de soare neverificați, fără marcajul CE și protecție 100% UVa si UBb. În spatele unei lentile închise la culoare, care nu are un filtru de protecție la Uv, pupila se dilată și permite intrarea unei cantități si mai mari de radiație UV. Purtarea ochelarilor de soare, se recomandă în zilele foarte însorite, sau la mare/ munte unde există radiații reflectate de pe suprafața apei sau a zăpezii, radiație periculoasă pentru retina fiecăruia dintre noi. În rest, soarele are și efecte benefice la copii, mai ales pentru secreția hormonilor, motiv pentru care nu este indicat sa fugim de soare”, adaugă Dr. Misici Ana-Maria.
Dicționar:
Lumina ultravioletă = radiații electromagnetice care au o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc
Pleoapă, cornee, cristalin și retină = părți ale ochiului omenesc
Probleme oculare = probleme ale ochilor, ex. probleme de vedere
Cataractă = boală a ochilor
Cercetări clinice = cercetări medicale
Migrene = dureri de cap intense
Oboseală oculară = oboseală a ochilor
Distorsionează = deformează
Oftalmopediatru = oftalmopediatria este ramura care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oftalmologice la copii
Sursa foto: pixabay.com
S-a schimbat vremea, clima de tropice e acum în România. Anunțul de ultimă oră al meteorologilor