Cu toții putem avea somnul perfect, există însă câteva reguli de care trebuie să ținem cont
Somnul este timpul în care corpurile noastre se reîncarcă și rețin informațiile învățate pe parcursul zilei. În timpul somnului profund, energia corpului este restabilită, are loc creșterea și repararea, fiind eliberați hormoni importanți de dezvoltare a creierului. Cu toții putem avea somnul perfect, există însă câteva reguli de care trebuie să ținem cont.
Un somn inadecvat poate crește riscul de probleme de sănătate, atunci când este repetat de-a lungul timpului. De asemenea, poate afecta cât de bine gândim, reacționăm, lucrăm, învățăm și modul în care ne înțelegem cu ceilalți. Lipsa somnului este foarte periculoasă, atât în rândul adulților, cât și în rândul copiilor. Un somn neadecvat ne afectează inima și sistemul circulator, metabolismul, sistemul respirator și sistemul imunitar. Un copil care nu doarme destul se confruntă cu probleme de impulsivitate, stres, depresie, anxietate, comportament agresiv și probleme de gândire. Copiii cu insuficiență de somn au avut și funcțiile cognitive afectate. Unele dintre exemple sunt luarea deciziilor, rezolvarea conflictelor, memoria de lucru și învățarea.
Cât trebuie să dormim, în funcție de vârstă
Copiii au nevoie de mai mult somn decât au adulții. Oamenii mari se descurcă și cu aproximativ șapte ore de somn pe zi. Majoritatea copiilor au însă nevoie de opt până la șaisprezece ore de somn în fiecare noapte, în funcție de vârstă. Academia Americană de Medicină a Somnului a revizuit numeroase cercetări privind durata necesară a somnului și rezultatele acestuia asupra sănătății. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că somnul necesar, în funcție de vârstă, este de:
Între 12 și 16 ore pentru sugari,
Între 11 și 14 ore pentru copiii mici,
Între 10 și 13 ore pentru preșcolari,
Între 9 și12 ore pentru școlari,
Între 8 și 10 ore pentru adolescenți și
Între 7 și 9 ore pentru adulți.
Cum trebuie să dormim corect
Stilul de somn este diferit de la o persoană la alta. Dormitul pe lateral sau pe spate este considerat mai benefic decât dormitul pe burtă. În oricare dintre aceste două poziții de somn, este mai ușor să ne menținem coloana vertebrală susținută și echilibrată. Acest lucru ameliorează presiunea asupra coloanei vertebrale și permite mușchilor să se relaxeze și să se recupereze.
De asemenea, este recomandat să dormim cu capul pe doua perne sau pe o perna mai mare. Astfel vom avea o respirație mai bună. Important este însă să nu forțăm ridicarea capului. În caz contrar, ne putem trezi cu dureri de gât. În cazul copiilor și a bebelușilor, o rutină de culcare este foarte importantă. Aceasta poate include o baie sau un duș, schimbarea în pijamale, spălatul pe dinți, cititul unei povești sau petrecerea timpului liniștit în dormitorul lor, cu luminile stinse.