Educația din România face cunoștință cu inteligența artificială (IA). Viața profesorilor și a elevilor va fi simplificată
Într-o lume pe care tehnologia a pus stăpânire, iată că și educația din România face cunoștință cu inteligența artificială (IA). Organizația Narada împreună cu Zitec dezvoltă un proiect prin care viața elevilor și a profesorilor va fi simplificată.
Cele două organizații și-au unit forțele. Împreună au creat o aplicație menită să ofere soluții de evaluare a competențelor adaptate zilelor noastre. În varianta actuală, aplicația e capabilă să ofere mai multe tipuri de întrebări. Cu multiple variante de răspuns, cu o singură variantă sau cu răspuns de tipul „adevărat sau fals”. Întrebările sunt create în funcție de capitolele alese de profesor. Momentan proiectul vizează doar materia Limba și literatura română, însă în viitor ar putea acoperi și alte materii.
Testele de evaluare generate de IA reduc timpul necesar pentru conceperea testelor de evaluare clasice. Astfel, cadrele didactice pot folosi timpul câștigat pentru a îmbunătăți actul educațional. Sau pentru a rezolva probleme sau urgențe în educație. Aici facem referire la situații ce țin de instalații electrice mult prea vechi, acoperișuri improprii, uși și ferestre mult prea uzate și multe alte probleme cu care se confruntă profesorii din comunitatea Narada și nu numai.
Inteligența artificială, un instrument util pentru copii
Aplicația AI se află momentan în faza de testare. Totuși, planurile pe termen lung ale organizației Narada includ explorarea mai multor soluții de tehnologie ce pot accelera obiectivul de a ajunge la peste 500.000 de mii de copii în următorii ani. „La Narada visul nostru este ca fiecare copil să aibă acces la educația care-i împlinește potențialul. Ne-am uitat la tehnologie și internet ca la instrumentele ce ne pot ajuta să ajungem la cât mai mulți copii, cu impact cât mai mare. Așa am ajuns ca astăzi să avem pe HartaEdu peste 1300 alerte înscrise de peste 1000 de profesori din care 282 rezolvate cu ajutorul investițiilor din zeci de companii.
Tot astăzi trăim și un moment istoric – următorul nivel de evoluție a tehnologiei în care aplicațiile de Inteligență Artificială ies din culisele marilor companii și cercetători și devin accesibile maselor. Ca orice instrument și Inteligența Artificială poate fi folosită în diverse moduri. Iar noi ne-am propus să fim printre primii care o pun în forța binelui. Ne așteptam ca mai multe organizații să ni se alăture”, Raluca Jianu, CEO Narada.
Potrivit unui comunicat de presă al Narada, în următorii trei ani peste 47% dintre instrumentele de management ale învățării vor fi alimentate de IA. Cercetările arată că 20% până la 40% din volumul de muncă actual al profesorilor ar putea fi automatizate și valorificate folosind inteligența artificială. Iar un chatbot cu inteligență artificială poate răspunde la întrebarea unui elev în doar 2,7 secunde.