POVEȘTILE CULORILOR. Cea mai scumpă și cea mai ieftină nuanță din lume. Aflați istoria lor
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vom discuta despre cea mai scumpă și cea mai ieftină nuanță din lume. Aflați care este istoria lor.
Culorile au fost produse diferit de-a lungul istoriei. În cea mai mare parte, coloranții erau obținuți cu ajutorul naturii. Oamenii fie găteau plante și animale până ajungeau la pigmentul dorit, fie extrăgeau minerale prețioase din subteran și le măcinau înainte să le transforme în vopsele. În prezent, majoritatea culorilor și a nuanțelor sunt produse în laborator și costă aproximativ la fel. Unele nuanțe nu se mai aseamănă cu cele produse în trecut. Interesant este modul în care au fost produse cele mai costisitoare dar și cele mai ieftine nuanțe, în trecut.
Cea mai scumpă nuanță din lume
Cea mai scumpă culoare din lume a fost culoarea violet. Mai exact, este vorba despre nuanța violetului de Tyrian, a cărei producție a fost un secret bine păzit timp de milenii. Această vopsea a fost cea mai rară și mai scumpă culoare din istorie. În ziua de astăzi, coloranții violet nu mai sunt scumpi. Aceștia sunt produși aproape zilnic în laboratoarele chimice moderne iar costul lor este asemănător sau egal cu cel al altor culori. Dacă am dori însă să reproducem nuanța originală a violetului de Tyrian pentru țesături, ar fi destul de costisitor. Această culoare mai era numită și „violet regal” sau „purpuriu regal”, fiind prezentă deseori în îmbrăcămintea nobililor. În trecut, violetul de Tyrian era obținut prin fierberea melcilor de mare putreziți într-o cuvă de plumb. Datorită costurilor de producție, în trecut, violetul a fost asociat cu regalitatea, pentru că doar regii își permiteau să cumpere materiale colorate astfel. De atunci violetul a rămas adesea considerat o culoare ce reprezintă luxul, până în zilele noastre.
Cea mai ieftină nuanță din lume
Unii consideră că albul este o culoare, deoarece lumina albă cuprinde toate nuanțele din spectrul luminii vizibile. În sens tehnic, culoarea albă este considerată o nuanță. Conform industriei pigmenților, albul este pe departe cea mai ieftină culoare dintre toate. Aceasta se obține ușor în laboratoarele moderne, fiind formată din dioxid de titan, care este foarte ieftin. Următoarele cele mai ieftine nuanțe sunt cele ale culorii albastre. În trecut, încă din epoca medievală, cele mai ieftine culori făceau parte tot din spectrul nuanțelor de alb. Alb, crem, gri și maro erau ușor obținute cu ajutorul lânii nevopsite. Albul era des întâlnit în vestimentația oamenilor simpli, aceasta fiind confecționată din lână sau fibre textile de cânepă. În ziua de astăzi, vopseaua albă este de obicei mai ieftină decât alte culori. Aceasta este, de asemenea, ușor de folosit și de retușat. Este deseori întâlnită pe pereți deoarece albul reflectă mai multă lumină, ceea ce poate ajuta la reducerea nevoii de iluminare artificială în timpul zilei.