Ce înseamnă Halloween și de unde a plecat această sărbătoare
În data de 31 octombrie aproape întreg mapamondul sărbătorește Halloween-ul. În România, această sărbătoare a fost adoptată după Revoluție, iar în alte țări este celebrată cu diverse obiceiuri și tradiții. Denumirea sărbătorii vine din limba engleză – ”All-hallow-evening”, adică Ziua Tuturor Sfinților.
Deși această sărbătoare este atribuită americanilor, ea, de fapt, își are originile într-un festival celt numit ”Samhain”. Se spune că în noaptea de 31 octombrie spre 1 noiembrie, sufletele celor morți pot veni în lumea celor vii, iar pentru a împiedica acest lucru, oamenii își decorau casele cât mai înfricoșător, se costumau și făceau gălăgie.
Unul dintre cele mai reprezentative elemente atunci când vine vorba de Halloween este dovleacul.
Legenda lui pleacă din Anglia, de la un om zgârcit și viclean pe nume Jack O ‘Lantern, despre care se spune că păcălea pe toată lumea, și ar fi reușit să îl păcălească inclusiv pe Diavol. În ziua în care a murit, mai exact 31 octombrie, Jack nu a fost primit nici în Rai, nici în Iad. A primit doar o bucată de jar pe care a băgat-o într-un nap (cartof dulce) cu care și-a luminat drumul. Mai târziu, napul a fost înlocuit cu dovleacul, pe motiv că cel din urmă este mai încăpător pentru cărbunele încins.
”Trick-or-treat” (Ne dați ori nu ne dați) este un obicei care a luat naștere tot în Anglia. Copiii, dar nu numai, se îmbracă în diverse costume cât mai înfricoșătoare și merg din casă în casă pentru a cere mâncare, bomboane sau bani. La noi în țară, acest obicei nu se pune neapărat în practică, deși, în tot mai multe familii, copiii sunt costumați în diverse personaje de Halloween.
Câte țări, atâtea obiceiuri
În noaptea de Halloween, în Austria oamenii pun pe masă pâine, apă și o lampă aprinsă crezând că acest obicei are puterea de duce sufletele moarte înapoi în pământ.
Belgienii consideră că dacă o pisică neagră îți taie calea în seara de Halloween, anul următor va fi unul cu ghinion. Un alt obicei al belgienilor este acela de a aprinde lumânări pentru rudele care au murit.
În Germania, oamenii ascund cuțitele din casă de Halloween, pentru ca spiritele rele să nu rămână acolo.
În mod tradițional și românii celebrează Ziua Morților, pe 1 noiembrie, sărbătoarea fiind de inspirație catolică. În general familiile merg la cimitir și aprind lumânări la mormintele rudelor și prietenilor, ducându-le și flori.
În Mexic se sărbătoreşte viaţa veşnică
Ziua Morţilor este sărbătorită în Mexic într-un mod inedit. Aţi auzit de un popor care să cânte şi să danseze pentru a comemora sufletele celor morţi? Poporul mexican nu se teme de moarte, o respectă şi o sărbătoreşte. Mexicul este ţara unde tradiţia spune că sufletele celor dragi nu mor niciodată şi se întorc o dată pe an acasă pentru a fi împreună cu familia. Poporul mexican realizează altare pe care le decorează colorat şi așează pe ele ofrande pentru a-i întâmpina pe cei morţi.
Toată ţara se colorează în zilele de 1 şi 2 noiembrie: oamenii își împodobesc casele și mașinile cu flori, capete de mort pictate în toate culorile, gătesc turtă dulce şi preparate tradiţionale. Faimoșii cântăreţi mariachi dau tonul distracției pe străzi pentru a înveseli locuitorii.
Paradele de mexicani pictaţi pe faţă care poartă în mâini însemne religioase îi fascinează pe turişti an de an. Aceştia sărbătoresc pe 1 noiembrie copiii morți, în timp ce ziua de 2 noiembrie este destinată adulţilor care au decedat.
”El dia de los muertos” (Ziua Morţilor) este cea mai importantă tradiţie catolică a mexicanilor. Această sărbătoare a intrat în anul 2008 în Patrimoniul Cultural UNESCO fiind o emblemă naţională a ţării. Se crede că sărbătoarea își are rădăcinile în culturile aztecă și mayașă (populații vechi din America de Sud), deoarece aceste popoare obișnuiau să păstreze craniile celor învinși pe post de trofeu după un război. Craniul era simbolul morţii, dar și al învierii.
Aceste tradiţii vor fi puse în practică de membrii comunităţii mexicane din Timişoara sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 17,00 într-un restaurant cu specific. Clienţii vor mânca preparate tradiţionale şi vor dansa pe muzică latino.
Celti – veche populație europeană care a locuit în Galia (regiunea Europei de Vest care includea nordul Italiei moderne, Franța, Belgia, Elveția occidentală și părți ale Olandei și ale Germaniei)