Timpul petrecut de copii pe rețelele de socializare va fi limitat. Mai multe țări iau măsuri
Tehnologia, internetul, aplicațiile și jocurile au pus stăpânire pe cei mici. Părinții se luptă să-i facă să petreacă mai puțin timp pe telefoane sau tablete, însă nu întotdeauna și reușesc. Totuși, în curând timpul petrecut de copii pe rețelele de socializare va fi limitat prin lege, deoarece mai multe țări iau măsuri.
Momentan majoritatea țărilor fac primii pentru a controla utilizarea excesivă a marilor platforme de socializare, cum ar fi Facebook, Instagram și TikTok. Potrivit politico.eu, Franța a solicitat instalarea unui sistem de control parental care poate fi activat atunci când dispozitivul lor este pornit. Bruxelles, capitala Belgiei, lucrează cu companii, asociații și grupuri de copii pentru a stabili reguli privind modul de proiectare a platformelor astfel încât minorii să fie protejați.
Uniunea Europeană este hotărâtă. Începând cu sfârșitul acestei luni, Digital Services Act (DSA) forțează cele mai mari platforme online, cum sunt TikTok, Facebook, YouTube, să-și deschidă sistemele controlului Comisiei Europene. Ele trebuie să arate că fac tot posibilul pentru a se asigura că utilizarea aplicațiilor nu dăunează copiilor. În cazul în care aceste reguli nu sunt respectate, platformele vor fi amendate cu 6% din veniturile anuale globale. Platformelor le va fi interzis și să mai urmărească activitatea online a copiilor pentru a le afișa reclame personalizate.
China vrea să ia și ea să limiteze timpul petrecut de copii pe rețelele sociale la 40 de minute pe zi, pentru cei cu vârsta sub opt ani. Iar în statul american Utah autoritățile locale au impus o interdicție digitală pentru minori și consimțământul părinților pentru a utiliza rețelele sociale.
Legătura dintre rețelele sociale și sănătatea mintală
Marile platforme online își câștigă banii atrăgând atenția și păstrând-o cât mai mult timp posibil. Și cum fac asta? Arătându-ne ceea ce ne interesează. Așa se face că atât copiii, cât și adulții petrec ore în șir pe aplicațiile de socializare, uneori fără să-și dea seama. Sunt studii care susțin că utilizarea în exces a acestora afectează sănătatea mintală a copiilor.
Sondaje de amploare privind starea de sănătate mintală în SUA au arătat că într-adevăr există o creștere vizibilă în ultimii 15 ani a nefericirii adolescenților. Nefericire care a fost observată și pe parcursul pandemiei, când timpul petrecut online a crescut raducal, și care se traduce prin gânduri de suicid, depresie, anxietate și dificultăți de somn.
În același timp, utilizarea smartphone-urilor a explodat, mai mulți oameni primind unul la o vârstă mai fragedă. Utilizarea rețelelor sociale, măsurată ca număr de accesări pe zi a unei anumite platforme, este, de asemenea, mult în creștere.