POVEȘTILE CULORILOR. Prima culoare pe care o vedem. Bebelușii preferă aceste nuanțe mai presus de toate
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vom discuta despre culoarea roșie. Aceasta este prima culoare pe care o vedem după ce am venit pe lume, în primele săptămâni de viață.
Când suntem nou-născuți, putem vedea doar contrastul dintre formele albe și negre. Prima culoare pe care suntem capabili să o distingem este coloarea roșie. Acest lucru se întâmplă în primele săptămâni de viață. La vârsta de 3 sau 4 luni putem observa diferența dintre nuanțele culorilor. Este vorba în special de diferența dintre culorile roșu și verde. Dar ce știm despre prima culoare pe care am văzut-o vreodată?
Bebelușii preferă aceste nuanțe mai presus de toate
Bebelușii nu pot să diferențieze culorile decât după câteva săptămâni de la naștere. Primul semn al acestui lucru poate fi atunci când un bebeluș este fixat pe ceva roșu. Studiile sugerează că oamenii continuă să aibă o reacție specială la culoarea roșie. Când alegem materiale vizuale, jucării și cărți pentru copii, este recomandat să căutăm imprimeurile cu un contrast ridicat în culori îndrăznețe. Culorile strălucitoare ajută copii să își dezvolte capacitatea vizuală. Bebelușii preferă nuanțele de roșu mai presus de toate. Acestea le amintesc de lumina care a pătruns prin peretele abdominal al mamei lor, în timp ce aceasta era însărcinată.
Semnificația culorii
În prezent, culoarea roșie este asociată cu dragostea, bucuria și norocul. De-a lungul timpului însă, culoarea roșie a avut semnificații diverse pentru diferite culturi. În antichitate aceasta era asociată cu războiul, bogăția și puterea. În perioada medievală, culoarea roșie a căpătat semnificații religioase, fiind culoarea sângelui. Era văzută ca un simbol al iubirii, gloriei și frumuseții. Culoarea roșie a fost îmbrăcată de numeroși lideri mondiali. Aceasta era aleasă deoarece simboliza puterea și morala lor. Un exemplu este cel ai Prințesei Elisabeta I. Aceasta a purtat o rochie roșie și un coif în portretul ei. Pentru cultura chinezească, roșul este asociat cu flăcările, făcând legătură cu agresivitatea, încrederea și puterea de a conduce a oamenilor. Un fel de foc interior.
Istoria roșului
Culoarea roșie a fost folosită din cele mai vechi timpuri. Oamenii din Paleolitic o foloseau pentru a îngropa persoanele decedate, acoperite cu pulbere roșie. Ei credeau că aceasta îi va apăra de posibilele spirite rele. Culoarea roșie era folosită și pentru picturile din peșteri. Nu este vorba de picturi complexe precum cele din ziua de astăzi ci de diferite desene. Acestea transmiteau un mesaj și spuneau povești din trecut. Culoarea roșie din aceste desene era creată amestecând argilă colorată în roșu cu ajutorul oxidului de fier. Egiptenii confecționau vopseaua roșie cu ajutorul rădăcinilor de rubie. Aceasta mai era numită și planta nebuniei sau alizarină. Chinezii antici confecționau diferite vase de ceramică pictate în roșu și negru, încă din perioada culturii Yangshao din anii 3000 î.Hr.
Cum este realizată vopseaua roșie
Deși un lucru neașteptat pentru mulți, culoarea roșie este des realizată cu ajutorul gândacilor. Gândacul de coșenilă a fost folosit pentru a realiza roșul carmin. Acesta este originar din America de Sud. În ziua de astăzi, gândacul de coșenilă este folosit pentru a face coloranți alimentari. Deoarece insectele sunt extrem de mici, sunt necesari aproape 70.000 de gândaci pentru a produce o jumătate de kilogram de colorant. Roșul este o culoare primară, așa că nu poate să fie creată prin amestecul de alte culori. Există un proces alternativ pe care îl putem utiliza pentru a crea culoarea roșie, folosind o roată de culori alternativă. Acest proces alternativ se numește amestecare subtractivă iar cu ajutorul culorilor magenta și galben, putem obține culoarea roșie.
Curiozități legate de roșu
Culoarea roșie atrage ușor privirile oamenilor. Ea este întâlnită des pe diferite semne de circulație, pe semnele care ne avertizează și pe semafoare.
Oamenii a căror culoare preferată este culoarea roșie sunt considerați persoane hotărâte.
Atunci când vine vorba de limbajul florilor, trandafirii roșii simbolizează dragostea, admirația și pasiunea.
Persoanele roșcate posedă cea mai rară culoare a părului.
În lume există aproximativ 40 de nuanțe diferite ale culorii roșii cunoscute de oameni.