CălătăroEŞTI – tabără cultural-educativă pentru 60 de copii din medii vulnerabile
CălătăroEŞTI – tabără cultural – educativă pentru copii din medii vulnerabile. Timp de 17 zile, 60 de copii proveniţi din medii vulnerabile din localitatea Cernica au beneficiat gratuit de ateliere cultural – educative susţinute de artişti, scriitori sau specialişti în educaţie. Partener în acest proiect a fost Şcoala Gimnazială Nr.1 din Cernica.
“Ne-am doritca prin activităţile desfăşurate–lectură,fotografie, ceramică,dezvoltare personală, lucru creativ în natură –să stârnim interesul acestor copiipentru educaţie şi cultură, avândîn vedere că aceştia se confruntăcuprobleme sociale grave generate de abandonul şcolar, sărăcie, lipsa unei perspective la nivelul familiei şi comunităţii” spun organizatorii. Au răspuns demersului Asociaţiei pentru Creativitate scriitoarele Mihaela Coşescu, Carmen Tiderle, Iulia Iordan şi Cristina Beatrice Preda, cineasta Anca Ciuclaruşi artiştii Alina Tudor şi Răzvan Neagoe.
Lectură într-un cadru natural
Promovarea literaturii pentru copii a reprezentat pentru Asociaţia pentru Creativitate un obiectiv deosebit de important în proiectele realizate. Tabăra #CălătorEŞTI a venit cu ceva nou în desfăşurarea atelierelor de lectură – cadrul natural. Stimularea copiilor prin elemente ce ţin de vegetal, de natură, a contribuit la captarea atenţiei copiilor şi la eliminarea factorilor de strescarediminuează creativitatea.
Sesiunile de storytelling, improvizaţie, lectură au fost o încântare şi au demonstratcă, gândite altfel, orele de la clasă ar putea fi cu siguranţă mult mai atractive.“Ne-am încălzit cu jocuri de cuvinte. Copiii au intrat pe terenul poeziei unde și-au pasat abil rime și idei, au driblat plictiseala și au înscris pentru echipa imaginației”, sunt cuvintele scriitoarei Carmen Tiderle, la finalul atelierului.
Experienţa alături de cele patru scriitoare a fost dublată de darurile în cărţi oferite de Asociaţia pentru Creativitate tuturor elevilor. Volumele “Unde vrei să mergi?” de Mihaela Coşescu, “Pădurea într-o parte”de Cristina Beatrice Preda, „Luli şi căsuţa din copac” de Iulia Iordan şi “Cornute cosmonaute şi alte 116 de nonsensuri ”de Carmen Tiderle au ajuns în casele copiilor.
De la literatură la teatru
De la literatură au trecut la artă dramatică şi dezvoltare personală prin intermediul tehnicilor teatrale. Împreună cu Anca Ciuclaru, cineast şi specialist în educaţie, în aventura #CălătorEŞTI, s-a făcut loc jocului, cel mai frumos mod de a petrece timpul liber şi de a da frâu liber imaginaţiei. Prin joc şi tehnici teatrale, copiii au învăţat, într-o manieră creativă şi distractivă, cum să rezolve şi să răspundă provocărilor, cum să îşi gestioneze emoţiile şi să se adapteze unui grup.
Anca Ciuclaru le-a propus copiilor diferite scenariipe care aceştia le-au interpretat folosindu-se în special de limbajul corpului.
Expoziţie cu lucrările copiilor
Jocul şi activităţile creative i-au însoţit pe tot parcursul taberei #CălătorEŞTI. Educaţia nonformală reprezintă soluţia ideală în educaţie, mai ales atunci când variantele tradiţionale nu reuşesc să capteze atenţia copiilor cu dificultăţi de învăţare.
În septembrie, la Şcoala din Cernica se va organiza o expoziţie cu lucrările realizate în tabără: obiecte din ceramică, fotografii, cianotipie, desene, picturişi colaje.