COMORILE MUZEELOR: Portretul doamnei Olga Szuits este exponatul lunii august la Muzeul Național al Banatului
Unele din exponatele muzeelor provin, așa cum am mai arătat, din donații. Este și cazul exponatului lunii august de la Muzeul Național al Banatului (MNaB), un remarcabil tablou care are aproape 100 de ani.
Portretul doamnei Olga Szuits, un ulei pe pânză, 162 x 63 cm, semnat dr. jos Szőnyi István, și datat în partea stânga jos, (1)939 IV, face parte din inventarul Compartimentului de Arte Vizuale, al MNab. Acesta a ajuns la muzeu ca donație.
Muzeul Național al Banatului păstrează 11 lucrări de artă (picturi, lucrări de grafică și sculpturi) din donația testamentară a doamnei Marieta Pamfil (1946 – 2020), artist plastic și bijutier din Timișoara care a decis, ca după trecerea la cele veșnice, unele din obiectele der care s-a bucurat să rămână instituției, spre a putea bucura și alte persoane. Realizate în prima jumătate a secolului al XX-lea de artiști importanți din Banat, această extraordinară donație testamentară conține lucrări de artă ce au aparținut Olgăi Szuits, mama doamnei Marieta Pamfil.
Cine a fost doamna Olga Szuits
„O casă din Timișoara a păstrat amintirea Olgăi Szuits (1911-1992), muză a pictorului Ştefan Szönyi (1913 – 1967) în perioada interbelică, model de frumusețe, având vocația cultivării unor prietenii de lungă durată cu artiști și colecționari de artă, ea însăși fiind pasionată de artă și urmând studii de desen la clasa graficianului Julius Podlipny.
a
În perioada interbelică, locuința Olgăi Szuits era deschisă tinerilor artiști și cercului lor de prieteni: graficienii Julius Podlipny și Anna Gál Podlipny, pictorul Ștefan Szönyi, arhitectul și pictorul Albert Krausz, sculptorul Andrei Orgonaș, colecționarul de artă medicul Eugen Schuber și ziaristul Dobrivoi Jovanović.
Născută într-o familie mixtă (tatăl sârb, mama germană), poliglotă, Olga Szuits vorbea limbile sârbă, germană, maghiară, română, franceză și engleză, îndeplinind funcția de secretară la ILSA pentru baronul Hatvany Pál. Cu studii de desen la clasa profesorului Julius Podlipny în anii `30, Olga Szuits a fost muza artistului Ştefan Szönyi în anii 1930-1940. Olga era pasionată de drumeții, muzică și teatru, jucând după al Doilea Război Mondial în trupa de amatori a teatrului maghiar și devenind a doua soţie a medicului psihiatru Eduard Pamfil. Olga Szuits a inspirat artiștilor prieteni diverse lucrări de pictură, sculptură și grafică, portretele ei fiind realizate de către pictorul și graficianul Ștefan Szőnyi și sculptorul Andrei Orgonaș, primite de Muzeul Național al Banatului ca donație testamentară în anul 2020”, dezvăluie muzeograful Marius Cornea.