Cum îi putem implica pe cei mici în reciclare. Elevii din trei școli, campioni
Cu toții am auzit sau știm despre reciclare. Acest proces important este practicat de mulți adulți, fie din dorința de a respecta planeta, fie pentru a respecta legislația în vigoare. Astăzi vă prezentăm cum îi putem implica și pe cei mici în reciclare. Copiii de la trei școli din România sunt campioni ai reciclării de deșeuri de echipamente electrice și electronice.
Reciclarea este procesul de transformare a deșeurilor, care de obicei ar fi aruncate, în materiale și obiecte noi. Deși cei mici sunt informați despre reciclare la școală, nu mulți practică această activitate până la înaintarea în vârstă. Copiilor le place să ajute, în special când ajutorul este apreciat. Reciclarea este o modalitate excelentă prin care îi putem implica pe aceștia în abordarea problemei deșeurilor. „Educația pentru mediu devine un subiect important și reglementat și la noi în țară. Acesta este un semn că România începe să se alinieze modelelor din Europa și din lume, pornind procesul de învățare de pe băncile școlii. Anul trecut, programul special „Săptămâna Verde” a intrat în calendarul educațional. Începând din septembrie 2023 competențele de mediu vor deveni obligatori pentru învățământul primar și gimnazial”, scrie mediafax.ro.
Cum îi putem implica pe cei mici în reciclare
Reciclarea vine în numeroase feluri, fiind posibilă chiar și pentru cei mici. Deoarece reciclarea înseamnă utilizarea materiilor prime dintr-un lucru pentru a crea altul, cei mici se pot implica în colectarea resturilor reutilizabile din casă. Apoi, produse precum metalul, sticla, hârtia, conservele și cartonul pot să fie refolosite de aceștia pentru a realiza diferite obiecte. Încă de mici, copiii pot alege să doneze articole pe care nu le mai folosesc, care sunt încă în stare bună și utilizabilă. Aceștia pot alege să le doneze unor organizații de caritate sau altor copii.
Cei mici pot reutiliza recipientele din sticlă, plastic și carton pentru a face diverse obiecte sau jucării. Această activitate poate fi una foarte distractivă alături de părinți. De asemenea, hainele care nu mai sunt bune pot fi transformate în cârpe/pânze de curățat. Acestea sunt doar unele dintre posibilele exemple prin care îi putem implica pe cei mici în reciclare.
Copiii de la trei școli românești, campioni în reciclare
„O școală din Sălaj, una din București și un liceu din Hunedoara sunt campionii reciclării de deșeuri de echipamente electrice și electronice din anul școlar recent încheiat. Campania națională „Baterel, Eroul Reciclării”, la care au participat peste 10.000 de elevi de la 270 de școli din toată țara, a demonstrat încă o dată că tânăra generație este preocupată la modul cel mai serios de problemele de mediu. Dincolo de creativitatea de care au dat dovadă în timpul programului prin rezolvarea temelor lunare, elevii au reciclat peste 20.000 de kilograme de aparate electrice vechi”, mai scrie mediafax.ro.