MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Tot ce știam despre nașterea universului s-a schimbat
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre un nou studiu care schimbă tot ce se știa până acum despre nașterea universului. E mai vechi decât se credea.
Oamenii de știință au susținut întotdeauna că universul este foarte vechi. O vechime de aproape 13,8 miliarde de ani era cea mai frecventă estimare. Dar acum, această convingere bazată pe ani de observații și calcule a fost pusă sub semnul întrebării de un nou studiu. El estimează că vârsta a tot ceea ce cunoaștem este dublă. Datele furnizate de telescopul James Webb pentru a reconsidera una dintre cele mai fundamentale estimări din astronomie au fost analizate îndeaproape.
Câți ani are de fapt universul
Studiul realizat de Rajendra Gupta, profesor adjunct de fizică la Universitatea din Ottawa, Canada, a fost publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Profesorul a analizat observațiile făcute în spațiul cosmic de către telescopul spațial James Webb. Apoi, a concluzionat că universul are de fapt 26,7 miliarde de ani. „Modelul nostru nou conceput prelungește timpul de formare a galaxiilor cu câteva miliarde de ani. Ceea ce face ca universul să aibă 26,7 miliarde de ani. Și nu 13,7 miliarde de ani, așa cum s-a estimat anterior”, a declarat Rajendra Gupta, potrivit siliconrepublic.com.
Anul acesta au mai fost făcute descoperiri ce țin de univers. În februarie, cercetătorii au analizat date de la James Webb și au avut parte de surprize. Aceștia au descoperit galaxii vechi care par să conțină sute de miliarde de stele. Joel Leja, profesor asistent la Penn State, care a fost implicat în studiu, a declarat în februarie că echipa se aștepta să găsească doar „galaxii tinere, bebeluși”. „Am descoperit galaxii la fel de mature ca și a noastră în ceea ce se înțelegea până acum a fi zorii universului. Aceasta este prima noastră privire înapoi atât de departe. Așa că este important să păstrăm o minte deschisă cu privire la ceea ce vedem”, a declarat Joel Leja, potrivit aceleași surse.