PRIN LUMEA MODEI. Bijuterii din păr uman, un cadou frumos pentru cei din secolul XIX
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre bijuteriile din păr uman ale secolului XIX. Acestea erau considerate un cadou frumos și păstrate ca amintire.
Cu toții știm ce sunt bijuteriile. Deși diferite, gusturile oamenilor în materie de bijuterii îi ajută să își contureze stilul vestimentar. Acestea sunt considerate ornamente pe care oamenii le poartă, precum inele, brățări, cercei și coliere. Adesea sunt realizate din plastic, metal, metale valoroase precum aurul sau argintul și sunt decorate cu diferite pietre prețioase sau ornamente. Timp de secole, bijuteriile au fost văzute ca o formă de decorare corporală, permițând exprimarea sinelui și a statutului social. Când cineva poartă bijuterii, se poate exprima pe sine și își poate exprima personalitatea. Moda secolului al XIX-lea propunea un tip de bijuterie puțin mai ciudată pentru moda de astăzi. Bijuteriile făcute din părul de pe corp erau foarte populare.
Bijuterii din păr uman
Moda secolului al XIX-lea era complet diferită de cea din zilele noastre. Pe atunci era o adevărată tradiție să păstrezi părul de pe corp pentru a-l transforma mai apoi în bijuterii. Brățările, lanțurile, inelele și cerceii erau purtate cu grație atât de femei cât și de bărbați. În Franța, la Muzeul Artei Decorative, putem vedea astfel de bijuterii realizate din păr uman, în cadrul expoziției „Păr și păr corporal”. Aceasta este deschisă pentru public până pe 17 septembrie 2023. Mai jos puteți vedea o brățară, ce datează din anul 1882, făcută din aur, păr împletit și email. Aceasta este o moștenire Max Beulé pe care o puteți admira în cadrul expoziției.
Un cadou frumos pentru cei din secolul XIX
În vremea aceea, să porți bijuterii făcute din părul altcuiva, era considerat un gest frumos, chiar simbol al unei legături de dragoste. În cazul în care acestea erau primite cadou, valoarea sentimentală a bijuteriei creștea. Aceste obiecte mici erau considerate semne de dragoste sau promisiuni de amintire dincolo de moarte. Unele bijuterii erau făcute din părul persoanelor decedate pentru a fi oferite rudelor în timpul înmormântării. Această practică este prezentă și astăzi, într-un mod puțin diferit. De fapt, practica contemporană de a păstra părul de la prima tunsoare a unui copil poate fi un exemplu de efect al modei din secolul al XIX-lea. Acesta este mai apoi transformat în bijuterii, având influențe moderne, păstrate ca amintire a inocenței copiilor.