Într-o lume în care tehnologia face totul pentru noi, de la calcule până la rezumate de cărți, uneori pierdem acea sclipire care ar face lumea din jur să se minuneze de cât de geniali suntem. În această ipostază nu se află și Robert, copilul-geniu român.
Robert are 7 ani și este unul dintre cei mai inteligenți oameni ai lumii. Mama acestuia, Ioana Zicman, a descoperit că Robert nu este un copil obișnuit și că acesta este adesea plictisit la școală.
Ioana Zicman relatează pentru Libertatea cum a ajuns ca fiul ei să fie testat de Mensa și să ajungă în rândul celor mai inteligenți 1% oameni.
” La 2 ani știa tot alfabetul și la 5 ani citea singur cărți întregi despre știință, fără să îl punem noi. Când era mic, nu desena copii, case sau animale, ci făcea hărți cu drumuri care duceau de acasă la școală, la magazine sau în diferite locuri. La 5 ani, în clasa I, a început să plângă că nu vrea să mai meargă la școală pentru că se plictiseşte. La engleză, de exemplu, erau 15 niveluri de citire pe care trebuia să le atingă până la final de clasa a VI-a și el le atinsese în primele trei luni din clasa I. I-am povestit unei prietene din Anglia, care este profesoară, și ea ne-a spus că este posibil să fie „gifted” . Am căutat pe internet și am găsit Mensa, cea mai mare organizație din lume care are ca membri primii 2% cei mai deștepți oameni de pe planetă. Şi am hotărât să-l ducem la testare.”
Robert Zicman face parte acum din Mensa și merge regulat la anumite ateliere și activități unde își dezvoltă cunoștințele.
În viața de zi cu zi, Robert este un copil normal. Se joacă cu prietenii lui, petrece timp cu familia, însă își face mereu timp și pentru a studia. Copilul a declarat pentru Libertatea cum se joacă și ce activități are.
”Fac Lego, experimente, inventez obiecte din materiale reciclabile, dar cel mai mult îmi place să mă joc cu Abilix, robotul pe care l-am construit și îl programez să facă diferite lucruri. Seara ies cu vecinii cu bicicletele sau rolele, ne ascundem sau vin la noi în grădină și sărim pe trambulină sau ne jucăm în căsuța din curte, construită de tati. Iar când vine tati acasă, jucăm șah, monopoly, scrabble, table, rummy sau alte jocuri.” Robert Zicman este de părere că toți copiii ar trebui să facă doar ce le place și să învețe din plăcere.