Noi măsuri împotriva violenței. Profesorii și educatorii, obligați să acționeze
Numeroși copii și tineri sunt victime ale violenței. Deși tăcuți, în cele mai mute cazuri, semnele violenței sunt vizibile pentru mulți. Fie că este vorba de schimbări comportamentale, semne fizice sau teamă de interacțiune, profesorii observă semnele violenței atunci când ceva este în neregulă la un copil. Angajații învățământului preuniversitar sunt acum obligați să acționeze. Noi măsuri împotriva violenței în rândul copiilor.
Semnele violenței asupra copiilor în afara mediului școlar sunt diverse. Abuzul se poate datora părinților, rudelor, fraților sau altor persoane având sau nu legătură cu familia. Tipurile de abuz sunt diverse:
Abuzul prin violență fizică, reprezentat de orice act care provoacă vătămare fizică ca urmare a forței fizice ilegale
Violența sexuală, reprezentată de orice act sexual efectuat asupra unui copil
Violența psihologică, reprezentată de acțiunile care provoacă traume și probleme psihologice unui copil
Violența economică, reprezentată de orice act care cauzează un prejudiciu economic sau privează copilul de necesitățile zilnice.
Copiii care sunt victime ale abuzului prezintă următoarele semne:
tulburări comportamentale,
tulburări alimentare,
automarginalizare,
agitație ridicată,
apatie extremă,
ticuri excesive,
probleme de comunicare,
randament școlar scăzut,
daune fizice precum julituri, vânătăi, arsuri și multe altele.
Toate acestea nu vor permite unui copil dezvoltarea sănătoasă pe care o merită și trebuie sesizate cât mai repede de persoanele din jur.
Noi măsuri împotriva violenței
”În urma observării unuia sau a mai multor semne de violenţă asupra copilului (…) sau a altor modificări îngrijorătoare de comportament, orice membru al personalului unităţii de învăţământ preuniversitar (UIP) poate suspecta existenţa unei forme de violenţă asupra copilului în afara mediului şcolar. Este recomandat ca suspiciunea să fie discutată în mod discret cu profesorul diriginte, pentru a afla dacă semnele au fost observate şi de alţi membri ai personalului UIP. Personalul şcolii informează directorul UIP cu privire la suspiciunea de violenţă asupra copilului, în afara mediului şcolar”, precizează noul proiect privind procedura de management al cazurilor de violenţă în şcoli pus în transparenţă decizională de Ministerul Educaţiei.
Profesorii și educatorii, obligați să acționeze
„Angajaţii din unităţile de învăţământ preuniversitar care observă semne sau comportamente ale copiilor în baza cărora au suspiciuni că aceştia sunt victime ale violenţei în afara şcolii sunt obligaţi să ia măsuri, să anunţe, după caz, fie familia copilului, fie autorităţile, dacă familia este cea suspectată de exercitarea actelor de violenţă”, scrie news.ro.
În cazurile de suspiciune, personalul poate sesiza serviciul 112 sau dispeceratul de poliție. Traficul de minori este și el vizat, posibilele situații fiind sesizate prin apelare la Telverde 0 800 800 678.