Ce dăunează cel mai mult fericirii copiilor. Sfatul terapeuților pentru părinți
Adulții cred că au multe responsabilități și probleme de care trebuie să se ocupe, iar copiii, pe de altă parte, nu au la ce să se gândească în afară de studii și joacă. Ei trebuie deci să presupunem că sunt mai fericiți decât adulții. În acest caz, calitatea sănătății mintale a copiilor ar trebuie să fie în continuă creștere. Terapeuții ne indică faptul că se întâmplă contrariul, copiii generației de astăzi luptând mai mult ca niciodată. Ce dăunează cel mai mult fericirii copiilor și care este sfatul terapeuților pentru părinți?
De cele mai multe ori este foarte ușor să îi facem fericiți pe copii. Orice copil sau adolescent simte fericire atunci când primește un cadou mult dorit, doarme suficient, se concentrează pe lucrurile pozitive din viața lui sau chiar atunci când este servit cu desertul preferat. Această fericire nu este însă permanentă, important fiind mediul în care cei mici se dezvoltă și siguranța pe care o simt în familie. Numeroase studii ne arată că, pe lângă factorii specifici din viața fiecărui copil care le afectează fericirea, cel mai mare rol îl pot avea părinții.
Ce dăunează cel mai mult fericirii copiilor
Deși părinții sunt preocupați mereu de sănătatea mintală și emoțională a copiilor, nu există o rețetă de succes pentru aceasta. Starea emoțională a copiilor este influențată de numeroși factori, aceștia fiind specifici de la un caz la altul. Cele mai comune probleme care le afectează fericirea sunt însă situațiile de acasă, modul în care adulții îi tratează și atmosfera generală din cadrul familiei. Din păcate, metodele de parenting nu dau mereu rezultatele dorite. „Toți psihologii pentru copii, vorbind despre cele mai mari amenințări la adresa fericirii copiilor de astăzi, au menționat că părinții urmăresc neobosit fericirea copiilor lor. Aceasta poate fi contraproductivă pentru bunăstarea copiilor lor pe termen lung”, scrie huffpost.com.
Copiii nu fac față întregului spectru al emoțiilor umane
Deși adulții presupun că cei mici trebuie sau sunt fericiți tot timpul, acest lucru nu este mereu adevărat. Părinții îi privează pe copii, de cele mai multe ori, de oportunitățile simple de învățare și dezvoltare. Este important ca aceștia să nu fie concentrați doar pe emoțiile pozitive, ci să fie încurajați să îmbrățișeze întregul spectru al emoțiilor. Acest lucru îi ajută să facă față tuturor emoțiilor într-un mod sănătos. Unii părinți sunt concentrați mai mult pe rezultatele școlare, considerând-le cea mai importantă responsabilitate a copiilor. În aceste cazuri există riscul ca aceștia să nu știe că sunt iubiți sau prețuiți.
Sfatul terapeuților pentru părinți
Conform huffpost.com, „acestea sunt câteva modalități recomandate de specialiști prin care puteți evita aceste capcane. Sfaturile acestea pot ajuta la stabilirea bazei sănătății emoționale a copiilor tăi și a capacității lor de a experimenta o fericire mai profundă și mai semnificativă:
În loc să-i facem pe copii să simtă că ar trebui să fie fericiți tot timpul, ar trebui să ne concentrăm pe a-i ajuta să recunoască și să facă față tuturor sentimentelor diferite pe care le pot experimenta. Îi putem învăța pe copii că și emoțiile negative sunt valoroase.
O modalitate de a rămâne la curent cu experiența emoțională a copilului tău este prin conversații zilnice. Acestea se pot întâmpla la masă, la culcare sau în timp ce ești în mașină.
O altă cale către fericire este să-i ajuți pe copii să se adapteze la tot ce este bun în viața lor. Acordați-vă un moment pentru a menționa lucrurile pentru care sunteți recunoscător.
S-ar putea să-ți iubești necondiționat copilul, dar dacă rutina lui este plină de sesiuni de meditații costisitoare și teme, mesajul pe care îl trimiți este că prețuiești mai mult rezultatele academice.
Păstrați comparațiile la minimum. În special când este vorba de alți copii sau de frați.
În loc să ne concentrăm pe realizările copiilor, putem face comentarii care să arate că le vedem valoarea intrinsecă.
O modalitate de a-i ajuta pe copii să simtă importanți în familia ta este să le oferi sarcini”.