Cum recunoaștem și cum tratăm arsurile solare la copii
Copiii iubesc apa și soarele, așa că e cam greu ca părinții să-i țină departe de mare sau piscină. Din păcate șederea îndelungată în soare poate duce la probleme destul de grave. Cum recunoaștem și cum tratăm arsurile solare aflați în continuare.
Copiii au pielea mai subțire și mai sensibilă, așa că trebuie să-i acordăm o atenție sporită. Chiar dacă folosesc tot felul de creme și spray-uri pentru copiii lor, uneori părinții au de-a face cu arsuri solare. Cele mai frecvente și comune semne ale unei arsuri solare, potrivit medicover.ro, sunt roșeața, durerea și disconfortul, senzația de arsură și mâncărime, umflăturile și veziculele (bășicile cu lichid) și pielea uscată și cojită. În cazurile severe arsurile severe pot provoca febră, greață, frisoane, slăbiciune, stări de confuzie și leșin.
Cum se pot trata arsurile solare la copii
Primele semne ale arsurii apar de regulă în șase – 12 ore de la expunerea la soare. Cel mai mare disconfort se înregistrează în primele 24 de ore, iar părinții pot face câteva lucruri pentru a-l atenua. Compresele reci ajută pentru a calma pielea atunci când este roșie, fierbinte și dureroasă. Disconfortul și febra pot fi reduse prin administrarea de ibuprofen, dar niciodată aspirină. Pe pielea afectată poate fi aplicată o cremă hidratantă, un gel de aloe, cremă cu hidrocortizon (pentru care trebuie să cereți sfatul medicului) sau un analgezic local.
În cazul în care copilul suferă de o arsură solară părinții trebuie să:
îl țină departe de razele soarelui până la vindecarea arsurii;
îl mențină hidratat;
să nu spargă și să nu stoarcă bășicile cu lichid. Acest lucru ar putea duce la riscul de infectare. Dacă veziculele sunt sparte, se pot infecta, iar atunci e nevoie de antibiotic prescris de medic;
să se adreseze medicului în cazul în care observă o stare generală alterată sau în cazul în care apar frisoane, dureri de cap, vezicule sau febră.
Pentru a preveni apariția arsurilor solare e important să se evite expunerea la soare în intervalul 10:00 – 15:00, când radiațiile UV sunt mult mai intense. Acestea se reflectă în apă, nisip sau asfalt, iar riscul de a dezvolta o arsură se dublează. Nu vă lăsați păcăliți de nori. Chiar dacă reduc cantitatea de radiații UV, pot apărea arsuri solare. Cremele cu factor de protecție solară, precum și hainele largi din materiale naturale și pălăriile mari pot preveni, la rândul lor, apariția arsurilor solare.