Vara poveștilor. O invitație pentru copiii de pretutindeni
Literatura are o dimensiune terapeutică pentru cei mici. Aceștia iubesc să scrie, să citească sau să asculte diverse povești, fiind astfel proiectați într-un spațiu magic, cu personaje și întâmplări fantastice. Cărțile de povești le oferă copiilor nu numai cunoștințe noi, ci contribuie și la îmbunătățirea vocabularului și comunicării. Vara aceasta, cei mici sunt invitați să participe la „Vara poveștilor”, un proiect care încurajează lecturile estivale. Vineri, la ora 14.00, va avea loc prima întâlnire online.
Poveștile îi ajută pe copii să înțeleagă mai bine realitatea în care trăiesc, să descopere lucruri noi, să dezvolte empatie și respect și, nu în ultimul rând, să viseze. „Vara poveștilor” încurajează lecturile estivale și le oferă celor mici o călătorie în lumea poveștilor. Evenimentul cuprinde atât două întâlniri fizice cât și patru întâlniri în mediul online. Conform organizatorului Petre Crăciun „sunt patru întâlniri online pentru că ne dorim să participe și copii din diaspora și din comunitățile istorice. Acesta este motivul”. La prima întâlnire dintre cele patru vor participa scriitorii: Florentina Chifu, Mariana Țăpuș, Sergiu Afanasiu (Chișinău) și Petre Crăciun, care vor prezenta copiilor creații proprii adaptate perioadei de vacanță.
Vara poveștilor
Conform paginii oficiale de Facebook a organizatorului Petre Crăciun, „vineri, 14 iulie, va avea loc prima întâlnire online din cadrul proiectului „Vara poveștilor”. Vor putea participa grupuri de copii, copii în mod individual, cadre didactice, scriitori pasionați de literatura pentru copii. Așteptăm înscrierile voastre până joi, ora 20.00, pentru a vă putea adresa invitația de participare. Înscrierile vor fi trimise pe adresa de mail petre.craciun@gmail.com sau prin mesageria paginii mele de Facebook. Vom comunica joi link-ul întâlnirii care va avea loc pe Google Meet”. „Este ceva foarte lejer, trebuie numai să se înscrie. Am pus întâlnirile în fiecare zi de vineri. Aceasta este o zi în care ne pregătim pentru weekend și putem astfel să îl începem cu o poveste”, ne mai spune organizatorul.
O invitație pentru copiii de pretutindeni
Petre Crăciun relatează că „ne dorim să participe un număr cât mai mare de copii. Proiectul este adresat în special copiilor dar nu numai, pot participa și cadre didactice sau părinți. Ne dorim să avem un număr mare de copii din comunitățile istorice din Moldova, din Valea Timocului, din Ungaria, unde sunt comunități românești. Ne dorim și copii din diaspora unde știu că sunt școli românești unde aceștia nu beneficiază în mod normal de întâlniri cu scriitori români și nu prea ajung cărți în limba română la ei. Noi ne-am dori să avem și grupuri de copii. De exemplu cei din centrele de zi din România. Acestea nu se închid vara și pot participa, după program, la întâlniri”.
Perioada de vară, un timp câștigat pentru lectură
„Noi la Filială organizăm lunar câte o activitate însă nu am avut până acum întâlniri estivale. Am considerat că nu putem opri întâlnirile și nici interesul pentru lectură pe perioada verii. Considerăm că acesta este un timp câștigat pentru lectură și că atunci este nevoie să avem astfel de întâlniri și în perioada estivală. L-am numit vara poveștilor pentru că sună bine și pentru că ne adaptăm lecturile la specificul perioadei de vacanță. Nu îi încărcăm pe copiii cu lecturi greoaie ci alegem din lecturile noastre, în special cele care i-ar putea atrage. Proză, poezie despre vacanță, timp liber, călătorii, prietenie și altele. Participă în special scriitori din filială dar avem, la fiecare întâlnire, și alți scriitori. Ne dorim să găsim și copii care scriu și au și ei povești frumoase pe care să le prezinte”, ne mai spune organizatorul Petre Crăciun.