MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Orașul mayaș pierdut, o nouă descoperire în junglă
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre orașul mayaș Ocomtún considerat pierdut. Acesta a fost descoperit recent în pădurile mexicane.
Descoperirea a fost făcută de arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) din Mexic în pădurile din Balamkú. Numele înseamnă „coloană de piatră” și a fost ales de cercetători deoarece în interiorul orașului au fost găsite numeroase coloane cilindrice de piatră. Conform paginii oficiale a Institutul Național de Antropologie și Istorie „nucleul sitului acoperă mai mult de 50 de hectare și are structuri piramidale de până la 15 metri înălțime. Trebuie să fi fost un centru important al Câmpiilor Centrale, probabil în perioada clasică (250-1000 d.Hr.)”. Din fericire acum putem adăuga orașul Ocomtún pe lista celorlalte orașe mayașe deja cunoscute. Cu siguranță, în măsură ce cercetările asupra regiunii avansează, vom auzi mai multe despre acest loc și în viitor. Cercetătorii lucrează pe teren pentru a recupera posibile artefacte ce pot fi găsite în zonă, astfel dezvăluind mai multe informații referitoare la noua descoperire.
Orașul Ocomtún este considerat un oraș pierdut deoarece nu există înregistrări anterioare ale acestuia. Conform sciencealert.com „o mare parte a orașului a fost pierdută în timp: arheologii spun că acele coloane de piatră ar fi fost inițial intrări în camerele superioare. Există și un teren pentru scopuri recreative și poate religioase. Înaintea lucrărilor de teren efectuate de cercetători, au fost efectuate scanări LIDAR aeriene în întreaga zonă. Tehnologia folosește reflexiile fasciculelor laser pentru a detecta clădirile care altfel sunt ascunse vederii de copaci. Aceste păduri tropicale au dimensiuni uriașe: există aproximativ 3.000 de kilometri pătrați (1.158 de mile pătrate) de junglă nelocuită în această parte a lumii și până în prezent se știe foarte puține despre ce ascunde. O parte din motiv este că frunzișul său este atât de dens”.