Înapoi în Pasolini. LECTURĂ PERFORMATIVĂ cu Alex Mirutziu în cadrul Bienalei ArtEncounters
Vineri, 30 iunie 2023, la ora 18.00, în spațiul expozițional din cadrul Bienalei ArtEncounters de la Muzeul Național al Banatului / Castelul Huniade are loc lectura performativă „Înapoi la Pasolini” realizată de artistul român Alex Mirutziu, un eveniment organizat în tradiția parteneriatului dintre Fundația Art Encounters și librăria independentă La Două Bufnițe care își propune ca spațiul expozițional să devină scena unei lecturi performative la intersecția dintre poezie și performance.
Pentru că în 2022 s-a sărbătorit centenarul Pier Paolo Pasolini, publicului român i s-a oferit oportunitatea să-l cunoască pe „cel mai tulburător și turbulent artist italian al nu mai puțin turbulentului secol XX“ printr-o apariție editorială cu totul aparte la Editura Tracus Arte: este vorba despre două volume, unul de Poezii – în ediție bilingvă – și un altul de Scrieri despre literatură și artă, publicate sub coordonarea Smarandei Elian. Astfel, anul acesta, ultima lectură performativă din cadrul Bienalei ArtEncounters va aduce în atenția publicului cele două apariții editoriale de anul trecut printr-un performance care va fi realizat de artistul român Alex Mirutziu, în limba română.
„Înapoi în Pasolini se concentrează pe acțiuni care arată că agentul uman nu mai este punctul în care se îndreaptă existența sau înțelegerea și insistă asupra posteriorității, a nu-mai, a post-ului. Este un experiment de citire și recitire a poeziilor lui Pier Paolo Pasolini, precum și de chestionare a spațiului dintre cuvinte, pe care încerc să-l ocup cu intervenție și nu cu frustrare.” Alex Mirutziu
Alex Mirutziu este un artist remarcabil, care trebuie cunoscut
Născut la Sibiu în 1981, artistul român Alex Mirutziu creează tehnologii de reciprocitate efemeră. Prin filmele, sculpturile și performance-urile sale, artistul se confruntă cu ceea ce este diferit în noi prin acțiuni strategice care produc iluzia participării la viață prin complicarea ordinii.
În proiectele sale, premisa este aceea a identității ca problemă și sarcină pe care noi înșine trebuie să o transgresăm, sperând la pace cu prețul unei neliniști constante. Artistul abordează adesea tema dificultății de a muri alături de sondarea degradării, sau a deșirării, înțeleasă ca o responsabilitate a fiecăruia de a transcende o situație psiho-fizică personală.
Evenimentul face parte din seria de lecturi performative organizate de Art Encounters împreună cu Librăria independentăLa Două Bufnițe în cadrul celei de-a cincea ediții a Bienalei Art Encounters – My Rhino Is Not a Myth. art science fictions – ce are loc între 19 mai și 16 iulie 2023 și care este dedicată intersecției dintre artă, știință și ficțiuni.
Bienala Art Encounters este organizată de către Fundația Art Encounters, fiind finanțată de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte Timișoara și cofinanțată de Ministerul Culturii și AFCN, având ca partener principal Raiffeisen Bank și ca sponsori ISHO, Tazz, MEWI și Dacoart.