MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Gaura neagră din centrul Căii Lactee
În lume există o mulțime lucruri a căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre gaura neagră din centrul Căii Lactee care a stat adormită până în secolul XIX.
Gaura neagră poartă numele Săgetător A*, denumirea fiind prescurtată cu Sgr A*. Potrivit sciencealert.com, este de patru milioane de ori mai masivă decât Soarele. Un nou studiu arată că gaura neagră a fost activă acum sute de ani. S-a trezit cu aproximativ 200 de ani în urmă pentru a înghiți unele obiecte cosmice din apropiere. Apoi s-a întors la culcare. Se află la 27.000 de ani lumină de Pământ, în centrul spiralei Căii Lactee. Anul trecut, astronomii au dezvăluit prima imagine a găurii negre. Arată ca un inel strălucitor de gaz care înconjoară întunericul acesteia.
Gaura neagră a fost văzută întotdeauna ca o gaură neagră latentă. Totuși, o echipă internațională de cercetători a descoperit că pe la sfârșitul secolului al XIX-lea ea s-a trezit. Și a fost „harnică”. S-a hrănit cu orice gaz și praf aflat prin preajmă. Apoi, s-a întors la hibernare. „Imaginați-vă un urs care intră în hibernare după ce a devorat tot ce îl înconjoară”, a declarat Frederic Marin, cercetător la Observatorul Astronomic din Strasbourg, pentru AFP.
Gaura neagră, la fel de strălucitoare ca Soarele
Cercetătorii au descoperit că atunci când era „trează” gaura neagră era de cel puțin un milion de ori mai strălucitoare decât este acum. Trezirea sa a fost vizibilă deoarece norii moleculari galactici din apropiere au început să emită mult mai multă lumină cu raze X.
Creșterea luminii cu raze X a fost ca și cum „un singur vierme strălucitor ascuns într-o pădure a devenit dintr-o dată la fel de strălucitor ca Soarele”, potrivit Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța. Ce a făcut ca Sgr A* să se trezească rămâne încă un mister. E posibil ca o stea sau un nor de gaz și praf să se fi apropiat prea mult și să o fi trezit. Totuși, astronomii speră că observațiile îi vor ajuta să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat. De asemenea, acestea ar putea dezvălui și informații mai multe despre originea găurilor negre supermasive.