A doua zi de Bacalaureat. Ce s-a dat la Matematică și Istorie
Emoțiile continuă pentru absolvenții de liceu. În a doua zi de Bacalaureat aceștia susțin proba obligatorie a profilului: Matematică sau Istorie. Examenul se derulează în 464 de centre, fiind înscriși peste 130.500 de candidați. Dintre ei, peste 16.000 de candidați provin din promoțiile anterioare.
UPDATE
Potrivit informațiilor transmise de Ministerul Educației, la proba obligatorie a profilului din cadrul examenului național de bacalaureat (prima sesiune), desfășurată astăzi, 27 iunie, s-a înregistrat o rată de participare de 96,7%. Au fost prezenți 118.556 de candidați dintr-un total de 122.566 de candidați înscriși – toate promoțiile – pentru susținerea acestei probe. Au absentat 3.991 de candidați, iar 19 candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă. Aceștia din urmă nu vor mai putea participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Subiectele oficiale, dar și baremele de corectare, sunt publicate de Ministerul Educației, aici.
ARTICOLUL INIȚIAL
Elevii au intrat în săli în intervalul orar 8:00 – 8:30, iar la ora 9:00 a început distribuirea subiectelor. Apoi, elevii au avut la dispoziție trei ore pentru a le rezolva. Proba obligatorie a profilului uman este Istoria, iar cea a profilului real și tehnologic este Matematica. În spațiul public și pe rețelele de socializare au apărut deja informații referitoare la subiectele primite de candidați la a doua probă a Bacalaureatului.
Din primele informații apărute, la subiectul III al probei de Istorie elevii au avut de realizat un eseu de două pagini despre țara noastră în perioada postbelică. Cerința arăta astfel: „Elaborați în aproximativ două pagini un eseu despre situația internă și internațională a României în perioada postbelică, având în vedere:
Precizarea unei ideologii totalitare din Europa postbelică;
Menționarea a două practici politice aplicate în perioada stalinismului în România;
Prezentarea unui fapt istoric desfășurat de regimul național – comunist în România;
Menționarea a două acțiuni prin care România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea”.
La Matematică elevii au avut de rezolvat la subiectul I șase cerințe cu care să se „încălzească” pentru ceea ce a urmat. La subiectul II, exercițiul 1, elevii au avut de rezolvat cerințe pe baza unei matrice, iar la exercițiul 2 au avut de rezolvat cerințe pe baza unei legi de compoziție date. La subiectul III elevii au avut de rezolvat cerințe pe baza unor funcții.
Calendarul examenului de Bacalaureat
După susținerea probelor la Limba și literatura română și Matematică sau Istorie, elevii mai au de susținut, mâine, proba la alegere a profilului și specializării. Se poate opta, în funcție de filieră, profil și specializare pentru una din 10 discipline. Ele sunt: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Ultima probă are loc joi, în 29 iunie, fiind vorba de proba la Limba și literatura maternă. Această probă este pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale.
Afișarea rezultatelor inițiale (în centrele de examen și online) va avea loc în data de 3 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse / transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice. Apoi, rezultatele finale vor apărea în 7 iulie.