Alegerea unui liceu nu este ceva chiar ușor, nici pentru viitorii elevi de clasa a IX-a, și nici pentru părinții lor. Cadrul educațional este important să fie stimulativ. Profesorii calificați pot inspira și motiva elevii, născând în ei dorința de a învăța și curiozitatea intelectuală.
Apoi, oportunitățile extra curriculare și activitățile în grup sunt importante pentru dezvoltarea capacităților intelectuale și le oferă elevilor ocazia de a se evalua pe ei înșiși în următorii patru ani de școală. Există licee în România de care aproape toată lumea a aflat. Este sunt cele mai cunoscute și unele dintre cele mai râvnite de elevi și părinți.
Licee cu peste 99% promovabilitate la Bacalaureat
Când vine vorba de reputația liceelor, gradul de promovare a examenului maturității contează mult. Conform cifrelor de anul trecut, trei dintre liceele cu notorietate a avut un grad de promovare a Bacalaureatului de peste 99%.
Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a reușit anul trecut să obțină la Bacalaureat note mult mai mari decât liceele din București aflate permanent în top. Este recunoscută pentru premiile naționale și județene la Atronomie și Astrofizică, Informatică, Biologie, chiar și Lingvistică. Rata de promovare este de 99,1%
Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța însumează multe premii internaționale aur, argint și bronz câștigate la olimpiadele de Chimie, Fizică, Astronomie, Astrofizică, dar și pentru Limba turcă. Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat este de 99,1%
Liceul „Costache Negruzzi” din Iași are peste 50 de olimpici naționali cu 30 de premii, peste 100 de premii și mențiuni la olimpiadele județene și un premiu 1 la olimpiada internațională. Rata de promovare este de 99,3%.
Cu o rată ceva mai mică, Liceului „Grigore Moisil” din Timișoara i s-a dus faima prin rezultatele academice obținute de elevi la examenul de Bacalureat, dar mai ales pentru numeroase premii și medalii de aur și argint la olimpiadele școlare, proiectele de cercetare și competiții ștințifice. Rata de promovare este 96,9%.
Liceele în care nu a picat nimeni Bacul
Colegiul Național „Ștefan cel Mare” din Suceava este renumit și pentru faptul că aici au învățat personalități ale României, academicieni, scriitori, folcloriști, compozitori, printre care amintim pe Ciprian Porumbescu. Concurența pentru admitere de-a lungul anilor a fost foarte mare, anul trecut au fost trei candidați pe un loc. Mai amintim și premiile de la olimpiadele de limbă rusă și limbi moderne. Rata de promovare a Bacalaureatului este de 100%, fiind singurul din județ cu această valoare.
Colegiul Național „I. C. Brătianu” din Pitești a pregătit oameni de seamă de-a lungul istoriei, printre care și președintele României, Emil Constantinescu, autorul Ion Barbu, și mulți alți academicieni, scriitori, ziariști, un ministru de interne etc. Elevilor acestui liceu le-au fost acordate multe premii la olimpiadele de limbă germană și franceză, spaniolă, chiar și latină, arte și religie. Echipa de baschet a școlii a primit titlul de campioană națională.
Colegiul Național de Informatică „Matei Basarab” din Râmnicu Vâlcea este recunoscut pentru rezultatele foarte mari la olimpiadele bilingvistice. Rata promovării examenului de Bacalaureat este de 100%.