Astăzi, mai mult ca oricând, copiii și tinerii trebuie să înțeleagă care sunt riscurile la care se expun consumând droguri. Aprovizionarea ilicită de droguri record și rețelele de trafic din ce în ce mai agile agravează această situație. Datele raportului estimează că la nivel global peste 296 de milioane de oameni au consumat droguri în 2021. Între timp, numărul persoanelor care suferă de tulburări legate de consumul de droguri a crescut vertiginos la 39,5 milioane. Este vorba de o creștere cu 45% în ultimii 10 ani.
Raportul mondial asupra drogurilor 2023 subliniază, de asemenea, modul în care inegalitățile sociale și economice conduc (și sunt determinate de) provocările legate de droguri. Cererea pentru tratarea tulburărilor legate de droguri rămâne în mare parte nesatisfăcută, potrivit raportului. Doar una din cinci persoane care suferă de tulburări legate de consumul de droguri a fost în tratament pentru consumul de droguri în 2021. Totodată, au fost înregistrate disparități tot mai mari în accesul la tratament între regiuni.
Tinerii, cei mai vulnerabili când vine vorba de droguri
Tineretul este cele mai vulnerabil la consumul de droguri. Tot tinerii sunt și cel mai grav afectați de tulburările legate de consumul de substanțe. În Africa, 70% dintre persoanele aflate în tratament au sub 35 de ani. Sănătatea publică, prevenirea și accesul la serviciile de tratament trebuie să aibă prioritate la nivel mondial, susține raportul. În acest fel provocările legate de droguri vor lăsa mai mulți oameni în urmă.
„Asistăm la o creștere continuă a numărului de persoane care suferă de tulburări legate de consumul de droguri la nivel mondial, în timp ce tratamentul nu ajunge la toți cei care au nevoie de el. Între timp, trebuie să intensificăm răspunsurile împotriva rețelelor de trafic de droguri care exploatează conflictele și crizele globale pentru a extinde cultivarea și producția de droguri ilicite, în special de droguri sintetice, alimentând piețele ilicite și provocând daune mai mari oamenilor și comunităților”, a declarat Ghada Waly, director executiv UNODC.