Sânzienele, una din cele mai frumoase tradiții românești. Ce e de știut despre sărbătoare și florile după care e numită
Ziua de 24 iunie are o semnificație importantă. Atunci se sărbătoresc Sânzienele, una din cele mai frumoase tradiții românești. Și tot atunci este celebrată și ziua lui Ioan Botezătorul și Ziua Iei. Află mai multe despre sărbătoarea de Sânziene, dar și despre florile care-i poartă numele.
Sărbătoarea de Sânziene, sau Drăgaica, cum mai e numită, e o sărbătoare importantă, deci nu se lucrează. Denumirea ei este legată de trei elemente: zânele bune, florile galbene care înfloresc în această perioadă și ziua lui Ioan Botezătorul. În tradiție Sânzienele sunt fete bune, frumoase, care trăiesc în păduri sau pe câmpii și se joacă. Se spune că ele au puterea de a face florile și buruienile să devină plante de leac în preajma zilei de 24 iunie.
Coronița de sânziene, nelipsită
În dimineața sărbătorii oamenii obișnuiau să meargă la cules de sânziene, iar cu ele făceau coronițe. În unele zone ale țării culesul acestor flori are loc cu o seară înainte. După ce împleteau coronițe și le decorau cât mai frumos (cu alte flori de exemplu), oamenii le aruncau pe acoperișul caselor. Potrivit tradiției, dacă coronița rămânea pe casă, omul trăia mult, iar dacă nu, murea repede.
Un alt obicei spune că florile trebuie culese de băieții neînsurați înainte cu o zi. Apoi, în ziua de Sânziene, coronițele trebuie împletite de fetele nemăritate și aruncate pe casă. După ce trece sărbătoarea, coronițele se dau jos de pe casă și se agață de grindă pentru a o păzi de rău și farmece. De asemenea, se spune că dacă cuplurile de îndrăgostiți se scaldă în cel mai mare râu din zonă sau în mare, vor trăi fericiți. Coronițe sau buchete de sânziene se mai pun și la ferestrele sau la ușile caselor. Se spune că în acest fel oamenii vor avea parte de belșug și vor alunga ghinioanele și bolile.
În cazul în care plantele nu sunt înflorite în jurul datei de 24 iunie, se spune că ceva a încurcat desfășurarea anului sau că oamenii le-au supărat pe Sânziene.