Începe distracția copiilor alături de zimbri. Ce se întâmplă în Tabăra Ranger Junior
În perioada 15 – 19 iunie 2023 Asociația Altitudine Filiala Banat organizează a opta ediție a taberei Ranger Junior în Situl Natura 2000 Munţii Ţarcu în Poiana Mărului, la pensiunea Vilador. Începe distracția copiilor alături de zimbri.
În tabără participă 20 de elevi de gimnaziu din Timișoara și din școlile din comunitățile din preajma Munților Țarcu: Teregova, Armeniș, Măru și Zăvoi. Pe perioada celor cinci zile copiii vor învăța despre plante și animale, prin drumeții pe traseele ce pornesc din Poiana Mărului. De asemenea, vor lua parte și la recondiționarea traseului tematic „La mesteceni”, realizat de rangerii juniori implicați în ediția din 2014 a proiectului.
„În această tabără vom studia prin activități practice și măsurători, proprietățile aerului și apei în Situl Natura 2000 Munții Țarcu. Comparativ cu cele din Timișoara, unde deja au avut loc o serie de măsurători. Vor folosi în acest scop o stație de monitorizare a aerului creată de elevi de la Liceul Teoretic Babel din Timișoara, în cadrul atelierelor de programare organizate în proiect, unde au conectat la placuțe Arduino senzori specifici pentru măsurarea diferitor parametri ai aerului (temperatura, umiditate, CO2, PM, substanțe volatile, etc.).
Elevii vor învăța și despre biodiverstitatea din zona Munților Țarcu prin jocuri pregătite de către voluntari. Vor învăța să se orienteze pe teren folosind busola și semnele naturii. Vor participa la ateliere de tir cu arcul, cățărare și tiroliană, supraviețuire în sălbăticie și creativitate”, transmit organizatorii.
Pădurile din România, populate cu zimbri după sute de ani
În urma unui proiect inițiat de WWF România și Rewilding Europe avem din nou zimbri în pădurile din România. După mai bine de 200 de ani. Primii zimbri au fost reintroduși în Parcul Natural Vânători Neamț în 2012. Apoi, în Munții Țarcu în 2014. Din 2016 și până în 2021 s-au realizat 14 transporturi de zimbri în colaborare cu 32 de centre de reproducere și rezervații din Europa. Astfel, echipele responsabile de reintegrarea zimbrilor în natură au reușit să îmbunătățească procesul de reintroducere de la un an la altul. De asemenea, între anii 2016 – 2021, au venit pe lume, în sălbăticie, 48 de pui.
Pădurarii WWF România monitorizează constant cei peste 100 de zimbri aflați în libertate. Cercetătorii WWF au descoperit că zimbrii preferă în special pădurile de foioase, pajiștile naturale și zonele de tranzit dintre acestea. Panta terenului și disponibilitatea apei sunt alți factori care îi atrag pe zimbri.