Cum arată eroul reciclării în ochii copiilor. Concursul „Banda ASAP” și-a desemnat câștigătorii
Încet, încet tot mai mulți copii înțeleg cât de importantă este reciclarea. În cadrul unui concurs dedicat elevilor din Brașov și Iași au fost înscrise o mulțime de lucrări, unele mai interesante ca altele. Elevii au avut ca sarcină să-și imagine cum arată eroul reciclării.
Concursul „Banda ASAP”, la care au participat aproape 100 de elevi din școlile gimnaziale și licee, a fost derulat de Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), în parteneriat cu Animest. Tema competiției a fost „2040. În România încă se mai aruncă plastic la gunoi. Un erou / o eroină decide să ia soarta plasticului în propriile mâini”.
Participanții și-au dat frâu liber creativității și imaginației, iar în final juriul a avut o sarcină grea. Lucrările înscrise în concurs au fost extrem de interesante, originale și inspiraționale. Pe lângă faptul că a trebuit ca lucrarea să respecte tema, juriul a avut în vedere și creativitatea autorului și aspectul vizual al desenului. „Eco-Girl salvează orașul”, Planeta Pământ care a ținut un curs de reciclare pentru oameni, puterea mass-media care poate da exemple pozitive de a recicla sau Dr. Plaststein care inventează o ciupercă ce se hrănește numai cu plastic sunt doar câteva dintre ideile reprezentate de elevi.
Cine sunt câștigătorii concursului
Juriul care a decis care sunt câștigătorii competiției a fost format din experții în domeniul benzilor desenate și al ilustrației. Este vorba despre Maria Surducan, Nini Tuan și Ligia Soare. Pe orașe, câștigătorii sunt:
Iași
Școala Gimnazială „Ion Creangă” / Premiul Banda ASAP pentru eleva Mbachu Grace (clasa a V-a), lucrarea „Mica Maria salvează natura!” / Profesor: Vasilica Denisa Maria;
Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Boicu Ioana Teodora (clasa a IX-a), lucrarea „Cu ochii în patru” / Profesor: Saraiman Mariana.
Brașov
Liceul Vocațional de Arte Plastice „Hans Mattis – Teutsch”/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Andronova Anita (clasa a VII-a), lucrarea „We can do it!”/ Profesor: Zvîc Manuela;
Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”/ Premiul Banda ASAP pentru eleva Mocan Eliza (clasa a X-a), lucrarea „O oaie. O decizie. Un viitor”/ Profesor: Csiki Ana-Maria.
Premiile au constat în patru table interactive. Două pentru școlile gimnaziale și două pentru liceele din Brașov, respectiv Iași. În plus, cele patru eleve autoare a benzilor desenate declarate câștigătoare din cele două orașe au primit câte un hoverboard.
Având în vedere că acest concurs a fost un real succes, ASAP România vizează extinderea lui și în județele Ilfov, Constanța și Municipiul București. „Un nou proiect de succes al ASAP România, un concurs la care elevii din Brașov și Iași au răspuns cu entuziasm, ba mai mult, ne-a impresionat efortul depus de ei în a realiza lucrări complexe, cu povești cu sens, care ridică adevărate semne de întrebare despre viitorul planetei și sustenabilitate. Le mulțumim tuturor pentru implicare, atât profesorilor, cât și elevilor. Ne dorim să continuăm concursul BANDA ASAP, din toamnă, și să-l extindem în județul Ilfov, inclusiv București, și în județul Constanța”, a menționat Mihaela Tutunaru, coordonator program ASAP România.