Copiii învață despre tradiții și folclor direct de la păstrătorii lor. Urmează un festival cum nu s-a mai văzut
În zilele de 17 și 18 iunie Muzeul Satului Bănățean din Timișoara găzduiește cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Etniilor. Sârbi, bulgari, evrei, maghiari, rromi, ucraineni, slovaci, germani și machedoni vor recrea atmosfera Banatului de altădată. Așadar, copiii învață despre tradiții și folclor direct de la cei care le-au păstrat.
Timișorenii, și nu numai, vor avea parte de două zile de folclor autentic românesc, multă voie bună și bucurie. De asemenea, vor putea admira și descoperi costume tradiționale frumos păstrate și restaurate. Festivalul Etniilor începe sâmbătă, 17 iunie 2023, la ora 18:00, cu o paradă a etniilor germană, ucraineană, sârbă, aromână și rromă. Apoi, festivalul continuă cu un spectacol de muzică și dansuri în care se regăsește conservată identitatea Timișoarei, un oraș cu tradiții multiculturale.
Din Republica Moldova este invitat Ansamblul Folcloric din Nisporeni, iar invitatul serii este bandul Damian&Brothers. Damian Drăghici, compozitor și interpret, este un nume cunoscut în peisajul muzical național și internațional. A cântat alături de Joc Cocker, James Brown, Cindy Lauper, Shaggy, Zucchero, în cadrul turneului european „Night of the Proms Tour” din 2004 și 2006. În 2006 a concertat alături de Nigel Kennedy, la concertul „Classical meets Jazz” din Piața Constituției din Capitală. Din 2006 este liderul proiectului Damian&Brothers, cu care a scos două albume „Magdalena” și „Romaniac” și a susținut peste 600 de concerte. Muzica Damian&Brothers îmbină stiluri muzicale diferite cu mesaj puternic împotriva discriminării etnice.
Parada etniilor, programată în 18 iunie
A doua zi a Festivalului Etniilor, 18 iunie, începe, la ora 18:00, cu parada etniilor bulgară, maghiară, evreiască și slovacă. Apoi are loc un spectacol plin de culoare și pasiune pentru muzica și dansurile tradiționale. Din program fac parte Ansamblul Profesionist Banatul și invitații săi. Printre aceștia se numără soliști precum Zorica Savu, Ghiță Călțun Brancu și Ciprian Roman. Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, cu dirijorul Sebastian Roșca, iar coregrafia poartă semnătura maeștrilor Brândușa și Nicolae Stănescu.