„ArTerapia”, proiectul care oferă zeci de ateliere copiilor români și ucraineni
În perioada mai – noiembrie Asociația „Sfera Timișoarei” derulează proiectul „ArTerapia”. Copiii din familiile refugiate din Ucraina, dar și elevii din școlile timișorene vor putea lua parte la ateliere de terapie prin artă.
„ArTerapia/ArTherapy” este un proiect de intervenție care se adresează atât publicului român, cât și ucrainean. Atelierele de terapie prin artă vor fi organizate pentru copiii și tinerii din categorii vulnerabile și cu deficiențe psihice, pentru copiii refugiați, dar și pentru elevii din școlile din Timișoara. În cadrul proiectului se vor desfășura 48 de ateliere de art terapie. Aceste activități vor fi coordonate de artista Lorena Garoiu, coordonatorul medical Bianca Micu-Șerbu și psihologul Gabriela Mărieș.
Art terapia este o metodă care utilizează procesele creative pentru a ameliora starea fizică, mentală și emoțională, bazându-se pe ipoteza că implicarea procesului creativ în exprimarea proprie prin artă contribuie la dezvoltarea unor abilități interpersonale, la normalizarea comportamentelor disfuncționale, a stărilor afective negative și la reducerea stresului.
„Caiet de art terapie”, o resursă importantă
Pentru a oferi resurse întregii comunități va fi elaborată broșura „Caiet de art terapie”. În ea se vor publica materiale utile pentru art terapeuți, părinți / profesori ai copiilor cu traume și deficiențe psihice. „Acest caiet cu exerciții practice va servi ca un instrument pentru orice adult. Fie el părinte sau dascăl al unui copil care se confruntă cu probleme de ordin emoțional sau psihic. În cadrul proiectului se va organiza și o expoziție cu vernisaj a lucrărilor realizate la atelierele de art terapie. Dar și o conferință de presă la Librăria Cărturești din Piața Victoriei, Timișoara”, transmit organizatorii.
Proiectul își propune organizarea unei ample acțiuni de conștientizare a nevoilor grupului de copii și adolescenți refugiați din război și copiilor cu deficiențe psihice. Dar și de conștientizare a rolului terapeutic al artei în ameliorarea condiției lor. Arta are o valoare particulară pentru copiii cărora trauma sau deficiența le restricționează capacitatea de a participa la activități normale vârstei lor (jocul, socializarea).
„Prin acest proiect vom acorda o șansă reală de integrare în societate a copiilor (și adulților) care suferă în urma războiului sau suferă de diverse tulburări psihice, dar care pot fi remediate. Arta este o metodă dovedit eficientă în procesul terapeutic al acestei categorii vulnerabile”, a declarat Oana Grimacovschi, coordonatoarea proiectului. Mai multe detalii puteți găsi pe site-ul https://www.sferatm.org/ și pe pagina de Facebook a asociației https://www.facebook.com/sferatimisoarei.asociatia.