2 iunie – Ziua Națională a Adopției. Zeci de mii de copii se află în sistemul de protecție al copilului
În fiecare an, din 2014 încoace, imediat după Ziua Copilului, în 2 iunie, sărbătorim Ziua Națională a Adopției. În România zeci de mii de copii se află în sistemul de protecție al copilului, iar această zi e menită să celebreze familiile adoptive și să promoveze procedura de adopție. De asemenea, e important ca oamenii să conștientizeze nevoile speciale pe care copiii din centrele de protecție socială le au.
În România, instituția de stat care veghează la respectarea legislației în domeniul adopției este Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție. Potrivit ziuaadoptiei.ro, în țara noastră sunt peste 46.000 de copii în sistemul de protecție al copilului. Aceștia ajung acolo din cauza abandonului sau a tragediilor prin care trec, alături de familia lor. Tragediile înseamnă deseori abuz, neglijență, pierderea părinților pe motiv de deces, arest sau boli cronice ori psihice.
Chiar dacă sistemul e bine intenționat, acesta nu poate înlocui cel mai de preț lucru: familia. Așadar, un copil care trăiește într-un centru rezidențial:
Pierde 1 – 2 puncte de IQ pe lună față de un copil normal;
Este de 10 ori mai probabil să fie exploatat;
Este de patru ori mai probabil să încerce să își ia viața.
Suceava – numărul adopțiilor cresc de la an la an
Partea bună în ceea ce privește adopțiile e că tot mai mulți copii își găsesc o familie. „Dacă în anul 2020 doar 2 familii au adoptat copii de pe profilul public, în anul 2021 numărul lor a fost de 7 in Suceava. Anul trecut o dată cu modificările survenite în legea adopției numărul lor a crescut la 15, iar în acest an sunt 10 familii care au luat copii în încredințare în vederea adopției sau sunt în perioada de potrivire practică cu copii de pe profilul public”, transmit reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului a județului Suceava.
Familiile adoptive au dat la o parte criteriile impuse de ei sau de imaginea copilului ideal. Au mărit grupa de vârstă, au trecut peste etnice, au adoptat mai mulți frați și cel mai important au acceptat poveștile copiilor în cele mai multe cazuri nu simple, de natură medicală sau emoțională. Mesajul pe care familiile care au adoptat acești copii, îl transmit celor care doresc să le urmeze exemplu, dar nu s-au decis încă, este următorul: „Să fii fericit nu înseamnă că totul e perfect ci înseamnă că te-ai decis să vezi dincolo de imperfecțiuni!”.
Timiș aproape 300 de copii pentru adopția internațională
“Din 65 de adoptii incuviintate anul trecut, aproape jumate au adoptat de pe profilul public. Serviciul de Adoptii și Postadoptii are un numar de 328 de copii adoptabili. Dintre acestia 28 pentru adopția națională și 296 pentru adopția internațională” am aflat de la Smaranda Marcu, purtator de cuvant la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timis.