Mâine este 1 iunie, Ziua Copilului. Este ziua în care toți copiii trebuie să se joace, să fie fericiți, să se distreze și, de ce nu, să primească cadouri. De asemenea, este ziua în care pot petrece timp cu părinții lor, care, potrivit legii, sunt liberi. Ziua Copilului este sărbătorită în toată țara cu fel și fel de activități, iar ȘTIRI PENTRU COPII vă prezintă programul câtorva dintre ele, pe orașe.
În Capitală copiii cu vârste peste șase ani sunt așteptați la Muzeul Municipiului București la atelierul „Cornute cosmonaute”. Împreună cu scriitoarea Carmen Tiderle vor citi poeme. Apoi, vor descoperi care sunt ingredientele pentru o poezie reușită. Taxa de participare este de 20 lei, iar înscrierea la eveniment se face printr-un email la adresa educatie@muzeulbucurestiului.ro.
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” îi invită pe copii la o mulțime de ateliere. „Vom începe la ora 10:00 cu deschiderea Casei Saschiz. Și continuăm cu seria de ateliere de storytelling, susținute de asociația De Basm. Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, partener al Muzeului Satului, urmată de atelierul de reciclat de la ora 13:00. La ora 14:00 vom deschide porțile expoziției Copilăria la sat, a artistei plastice Petra Negru.
Începând cu ora 15:00, la Scena din „Satul Nou” copiii vor fi așteptați de Victor Popa de la Academia de mișcare. Apoi, de la ora 16:00, vor lua parte la un spectacol de ventrilocie inedit, susținut de Crina Svobodă de la Teatrul Nou. „Crina și păpușile vorbitoare” este un spectacol de ventrilocie plin de umor și 100% interactiv, dedicat întregii familii. Ventrilocia este arta de a vorbi fără să îți miști buzele, iar pentru a nu părea „ciudați”, ventrilocii folosesc în spectacolele lor, păpuși. Pe toată durata zilei, pe aleile din „Satul Nou” va fi organizat Târgul de jucării, carte, dulciuri, limonadă”, transmit reprezentanții muzeului. Mai multe detalii, aici.
Ziua Copilului e sărbătorită și la Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa. Între orele 10:00 și 17:00, curtea din spatele Muzeului va fi plină de culoare, cântec și veselie. Activitățile distractive cu animatori, ateliere de creație, desene pe asfalt, povești despre exploratori, ateliere de șah, desen, pictură și multe baloane colorate vor face deliciul unei adevărate petreceri în aer liber.
Muzeul Municipiului București va fi deschis și se va putea vizita în perioada 1-3 iunie 2023. Palatul Suțu, Muzeul Theodor Aman, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul George Severeanu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”, Muzeul Nicolae Minovici și Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei își așteaptă oaspeții în cadrul programului 10.00 – 18.00 (la Observatorul Astronomic între 14.00-22.00). La Palatul Suțu (Bd Ion C. Brătianu, nr 2), primii vizitatori vor primi gratuit broșura „Călătoria lui Puf la țară” – un traseu tematic dedicat copiilor ce poate fi completat în expoziția „Lumea satului în pictura românească”.
Teatrul German invită copiii de ziua lor la spectacolul „Crăiasa Zăpezii”. Acesta va fi pus în scenă în 1 iunie, de la ora 18:00. Un aspect important e că beneficiază și de supratitrare în limba română, iar biletele se pot achiziționa de aici. Spectacolul spune povestea micului Kai, pe care Crăiasa Zăpezii îl sărută și îl duce în regatul ei, unde totul este acoperit de zăpadă și gheață. Fiindcă nu se întoarce acasă după săptămâni întregi, prietena lui Gerda pornește în căutarea lui având parte de o mulțime de aventuri.
Parcul Copiilor din Timișoara prinde și el viață. Parcă mai mult ca oricând. Începând cu ora 11:00 sunt organizate tot felul de ateliere. Printre activitățile pregătite se mai numără și un campionat de „Rațele și vânătorii”, un campionat de elastic și alte jocuri atractive și distractive. Programul cuprinde și tradiționala Cursă a Rățuștelor pe Bega. Aceasta a ajuns deja la ediția a XIV–a și are loc la ora 17,00, între Podul Mihai Viteazu și Podul Maria.
Asociația pentru Capacitarea Abilităților Speciale din Timișoara a demarat un nou proiect de strângere de fonduri. A fost deschisă o expoziție cu vânzare, în scop caritabil, în foaierul Filarmonicii Banatul din Timișoara. Lucrările au fost realizate de 40 de elevi ai cursurilor Șevalete Colorate, sub coordonarea Romeliei Drapanotis.
Scopul acțiunii este realizarea proiectului CAMPUS ACAS. Vernisarea lucrarilor realizate de copii a avut loc în data de 30 mai, invitat special al evenimentului fiind dirijorul Cristian Măcelaru. La eveniment a participat și Timotei Julei, reprezentantul României la Jocurile Paralimpice 2023 de la Berlin. Lucrările se pot achiziționa sub formă de donații în urna asociației.
Expoziția rămâne deschisă până la finalul stagiunii Filarmonicii Banatului, 24 iunie.
Tot la Timișoara, în 1 iunie, între orele 10:00 – 14:00, în curtea interioară a Centrului de proiecte are loc un eveniment care prezintă o parte din expoziția Fantazia. Ea va avea loc în această toamnă. Grupul pictorașilor (5-18 ani), coordonat de artistul plastic Patricia Stanga Iusztin, va scoate la lumină câteva lucrări din culise. Programul include un eveniment interactiv. De asemenea, îi are ca invitați pe graficienii Bruno Maria Bradt și Magdalena Binder.
Clubul Sportiv Simared sărbătorește un an de la lansarea vaporașului 100% electric Firiza. Cu ocazia unei zile atât de speciale, în 1 iunie, turul lacului Firiza cu vaporașul va fi gratuit. Toți copiii cu vârste de până la 12 ani inclusiv se pot bucura de plimbări pe apă. Pe lângă asta pe cei mici îi așteaptă și alte surprize distractive. Între orele 12:00 – 15:00 locul de joacă din incinta clubului va găzdui KIDS PARTY. Cei mici se vor putea bucura de face painting, baloane, diverse jocuri și activități alături de animatori costumați în sirene și pirați.
În perioada 1 – 4 iunie, Muzeul Țării Crișurilor, Muzeul Orașului Oradea, Muzeele Memoriale „Aurel Lazăr”, „Iosif Vulcan” și „Ady Endre”, precum și Peștera Vadu Crișului vor fi deschise pentru public conform programului lor obișnuit de 1 iunie. În plus, de ziua lor, copiii au acces gratuit.
Muzeul Național al Bucovinei sărbătorește Ziua Copilului printr-un carnaval al costumelor. Acesta întruchipează flori, prințese, fluturași, marinari, pirați, dinozauri, ursuleți și este găzduit de Muzeul de Științele Naturii. Distracția începe cu ora 11:00. Copiii vor avea parte de o parada și prezentarea costumelor, jocuri în aer liber și concursuri pe diverse teme din lumea plantelor și animalelor.
Sursă foto: unsplash.com/Katherine Hanlon